Oszkár VilágiPeter Mayer
StoryEditor

Ako nás podvádzajú

02.09.2021, 00:00
Každému je jasné, že teraz dlhé desaťročia otázka práv sexuálnych menšín nebude hlavnou témou v Afganistane.

Keby som sa mal spoľahnúť na názory väčšiny, možno by som sa dostal do ťažkej psychickej situácie. Čítavam noviny a mávam pocit, že všetko je jasné a argumenty svedčia v prospech väčšinového názoru. Po istom čase sa však všetko mení a bývalý väčšinový názor už je iba marginálny. Aby som nehovoril v rébusoch, tak tu je niekoľko príkladov:

Pred pár rokmi ten, kto nechcel pustiť utečencov voľne sa špacírovať cez hranice, bol človek – nepriateľ. Politici, ktorí stavali ploty na hraniciach, boli každý deň pod paľbou kritiky veľkých médií. Dnes, keď parlamenty pobaltských štátov zmocňujú svoje vojenské zložky použiť zbraň proti, z hľadiska štatútu rovnakým utečencom, nikto nič nekomentuje. Európsky parlament, ohnisko liberálnych ľudí, je ticho.

Dokonca Európska únia poskytuje finančnú pomoc, aby zabránila náporu prichádzajúcich utečencov cez Bielorusko. Odôvodňujú to tým, že Lukašenko nie je demokrat. To, samozrejme, nemá žiadnu logiku v kontexte postoja EÚ v minulosti.

To, čo sa odohráva v Afganistane, je veľmi šokujúce. Pre mňa je však základnou otázkou, čo sa odohrávalo doteraz, teda za posledných dvadsať rokov. Keď sa pozrieme do minulosti, dočítame sa, koľko financií minuli Američania na Afganistan. Avšak skutočne veľkú časť dostali americké firmy, ktoré dodávali zbrane, potraviny a rôzne iné služby. Afganistan bol iba zámienkou na míňanie a následné rozdávanie. Teraz je peňazí menej, tak sa obchod uzatvára.

Počas obdobia, kým tiekli do krajiny miliardy, Taliban mal údajne ročný príjem približne miliardu šesťsto miliónov amerických dolárov a stihol dodať do sveta 84 percent ópia respektíve heroínu (ktorý je jeho derivátom). Americkí demokrati, veľkí bojovníci za práva menšín, či už etnických alebo sexuálnych práv, sú ticho. Každému je pritom jasné, že teraz dlhé desaťročia otázka práv sexuálnych menšín nebude hlavnou témou v Afganistane. Rovnako ako práva žien a vo všeobecnosti ľudské práva.

Ešte niekoľko dní a médiá o tejto tematike prestanú písať. Afganistan ostane krajinou radikálneho islamu. A zodpovednosť za to prevezme afganský ľud, ktorý nevďačne prijímal peniaze Američanov a medzitým sa nestal liberálnym.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 06:19