Imrich BérešPavol Funtál
StoryEditor

Neposielajme do Bruselu skrachovaných politikov

13.09.2016, 00:00
Nastal čas hľadať spôsoby, ako vrátiť dôveru občana v európske inštitúcie.

Veľa Európanov rozmýšľa o našej spoločnej Únii pesimisticky, niektorí možno aj skepticky. Príčin je iste viac. Určite majú aj individuálny a subjektívny charakter plynúci z rôznych príčin. Najviac pesimizmu a nevôle však vyvoláva rozhodne cunami migrantov a teroristické výčiny na európskom teritóriu.

Spýtajte sa ľudí na ulici, v kaviarňach, na pracoviskách alebo hocikde inde... Ich rozhorčenie zrejme nebude malé. Aj my sme totiž Európania a často sa obávame, že svet, v ktorom žijeme, je oveľa menej bezpečný ako bol kedysi. Tieto obavy zdieľajú aj ľudia, ktorí zďaleka netrpia fóbiou z islamu. A tiež takí, ktorí nepreceňujú teroristickú hrozbu, ktorú nepremyslene, alebo naopak, veľmi premyslene, zdôrazňujú politici.

Hovoria, že Európa stráca energiu a jej motor akoby vyhasínal. Je akási vyhorená, nemohúcna, čo prikrýva politikou korektnosti. Prestáva byť bezpečným prístavom pre nás všetkých – pre svojich občanov, ktorí žijú, pracujú, existujú na jej území. Tento pocit je však mimoriadne vzdialený realite. Treba otvorene priznať, že Európska únia, napriek brexitu, je najúspešnejším integračným projektom v dejinách. Dosiahla ohromné výsledky v ekonomike, sociálnej sfére, diplomacii, vede a o kultúre ani nehovoriac.

Európa rozhodne neumiera stareckou slabosťou. Európske národy združené v Únii nie sú senilné, to len ich politické reprezentácie výrazne spohodlneli a nezvládajú to, čo tie pred nimi. A naozaj môžeme iba špekulovať, či viac zleniveli a spohodlneli politické elity v tradičných starých členských štátoch alebo tie, ktoré dnes reprezentujú nových členov Únie. Špekulácie a prípadné hľadanie väčších či menších vinníkov nám nepomôžu. Treba zvoliť úplne nový prístup a hľadať konečne pozitívne impulzy.

Nastala hodina úprimného sebaspytovania a pokusu hľadať spôsoby, ako vrátiť dôveru občana v európske inštitúcie, inak povedané v Európsku úniu ako takú. Jednou z povinných jázd je určite nevysielať do bruselských inštitúcií neúspešných a skrachovaných politikov. Na to si treba dať vážny pozor. V Bruseli by nemali sedieť takí, ktorí už na domácej politickej scéne naozaj nemali čo povedať a ich politická hviezda je dávno vyhasnutá.

Najdôležitejšie však bude položiť si v rámci otvorenej, úprimnej diskusie zásadné otázky fungovania. Preto vnímam blížiaci sa summit v Bratislave ako významný medzník vo fungovaní Únie. A čo je tiež veľmi podstatné – diskusiu o budúcnosti Únie iniciuje Slovensko ako predsedajúca krajina Rady Európskej únie. Verím, že naše predsedníctvo vo veľmi špecifickej dobe brexitu, strachu z útokov islamu a imigrantov preukáže dostatok politického talentu, obratnosti a zodpovednosti. A že dokáže naznačiť východiská zo situácie, v ktorej sme sa my, Európania, ocitli.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 21:23