európa usa hokejReuters
StoryEditor

Hokejový Tím Európa ako obraz budúcej EÚ

30.09.2016, 00:00

Spočiatku zaznávaný projekt Tímu Európa pre Svetový pohár v hokeji môže poslúžiť ako užitočná inšpirácia pri hľadaní najlepšieho spôsobu fungovania EÚ. Obzvlášť po referende v Británii sa najčastejšie pretriasajú dva scenáre budúceho vývoja. Scenár postupnej dezintegrácie, v ktorom je brexit považovaný za začiatok rozpadu EÚ. A scenár čoraz tesnejšej integrácie, kde je brexit, naopak, spúšťačom jej urýchlenia. Existuje však aj tretí scenár, nazvime ho flexibilná EÚ, v ktorom budúcnosť Európy nemusí vyústiť do rozpadu ani do tuhej centralizácie.

Hokejový Tím Európa je praktickou ukážkou výhod flexibilného prístupu. V prvom rade umožňuje, aby sa štáty, ktoré majú dlhodobo konkurencieschopné reprezentácie, na prehliadke najlepších svetových mužstiev zúčastnili priamo. Švédi, Fíni či Česi nepotrebovali „európske“ riešenia, pretože sa cítili schopní uspieť v medzinárodnej súťaži vlastnými silami. Tím Európa je však výborným riešením pre tie krajiny, ktoré majú zopár špičkových hokejistov, nie však dostatok, aby dokázali konkurovať vlastnými silami. Pre Slovensko, Dánsko, Švajčiarsko a ďalšie krajiny je Tím Európa jediný spôsob, ako sa mohli ich najlepší hokejisti zúčastniť na turnaji s najväčším počtom tých najkvalitnejších hráčov v histórii hokeja.

Projekt Tímu Európa nie je prehnane ambiciózny, jeho cieľom nie je všetky národné reprezentácie nahradiť. Len pre niektoré z nich, ktorým sa to bude zdať výhodné, doplniť ďalšiu zaujímavú možnosť. Je to projekt, ktorý vznikol bez zbytočného pátosu, ktorý je často odpudivou črtou „európskych“ projektov v politickej oblasti. A napokon je založený na pragmatizme a zvažovaní, čo môže krajinám priniesť v porovnaní so situáciou, keď zostanú mimo neho. Účasť nikto nenariaďuje. Nikto nešermuje spoločným záujmom a nevydiera ním – ten vzniká až v dôsledku účelového spojenia čiastkových záujmov jednotlivých krajín.

Tím Európa je tak prekvapujúco inšpiratívnym príkladom schodnej cesty, ktorou by sa mal uberať ďalší vývoj EÚ v ekonomickej, sociálnej a politickej oblasti. Nie je ňou z centra vynucovaná integrácia či harmonizácia, ale flexibilné spájanie síl všade tam, kde v tom zúčastnené krajiny budú vidieť pridanú hodnotu.

Lídri EÚ sa nedávno stretli v Bratislave, previezli sa loďou po Dunaji, veľa nového však spolu nevymysleli. Možno by pre budúcnosť Európy bolo užitočnejšie, keby zostali doma, pustili si v televízii zápas a popremýšľali nad jeho inšpiratívnosťou. Za povšimnutie určite stojí, že Tím Európa to napokon dotiahol až do prekvapujúceho finále.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 21:18