Radko KurucMarek Kmeť
StoryEditor

Historické momenty nového rozpočtu

06.10.2016, 00:00

Nová vláda schválila svoj prvý rozpočet. Okrem tohto prvenstva sa k nemu viaže ešte niekoľko ďalších, historických. Pre každý rozpočet je kľúčové, v akom makroekonomickom prostredí sa bude napĺňať. A to sa vyvíja priaznivo.


Očakávame nadpriemerný hospodársky rast v porovnaní s krajinami eurozóny, naďalej silný domáci dopyt a výraznú investičnú aktivitu. V budúcom roku sa to pretaví do rastu reálnych miezd o 2,6 percenta, priemerná nominálna mzda stúpne na 940 eur, čo v celoročnom vyjadrení predstavuje prírastok o vyše 380 eur. Vznikne nových približne 34-tisíc pracovných miest a zároveň miera nezamestnanosti poklesne na 8,5 percenta, čo je najnižšia úroveň v histórii krajiny.

Jedným z hlavných rozpočtových cieľov je dlhodobá udržateľnosť verejných financií. Na druhej strane rozpočet musí reflektovať aj súčasné priority vlády (napríklad výstavba priemyselného parku pri Nitre a bratislavského obchvatu), sociálne politiky a ďalšie nároky kladené na výdavkovú stranu, napríklad aj zvyšovanie platov učiteľov. Potom tu máme napríklad podstatné opatrenia pre podnikateľov v podobe zníženia firemnej dane a zvýšenia paušálnych výdavkov pre živnostníkov, ktoré znižujú príjmy štátu. V tomto duchu rozpočet predpokladá postupné znižovanie deficitov verejnej správy, pričom v roku 2019 by mal byť dosiahnutý rozpočtový prebytok. Ani to sme tu ešte nikdy nemali.

Tým sa prepisovanie štatistík nekončí. Okrem celkového výsledku verejných financií sa bežne sleduje aj takzvané primárne saldo. Ide o rozdiel medzi príjmami a výdavkami bez úrokových nákladov na dlh. V budúcom roku očakávame, že bude v plusových hodnotách. Teda prvýkrát v histórii dosiahneme primárny prebytok, čo tiež vplýva na znižovanie verejného dlhu.

Prvýkrát bude rozpočet verejnej správy čerpať aj z analýz Hodnoty za peniaze, ktorých poslaním je hľadať vnútorné rezervy a zvyšovať kvalitu štátnych služieb. V prvom kroku sme sa zamerali na oblasť zdravotníctva, dopravy a informatizácie. Zámerom však nie je škrtať výdavky na zdravotnú starostlivosť alebo opravu ciest, ale využiť dostupné zdroje čo najlepšie a dosahovať tak čo najvyššiu efektivitu.

Kritici by mohli namietať, že prebytkový rozpočet či plusové primárne saldo sú len plány. Ale ak by boli verejné financie v zlej kondícii, tak by sa nám o tom nemohlo ani snívať. Ak má totiž niekto problém zabehnúť jeden kilometer, tak sa nepostaví ani na štart maratónu. Budúcnosť je však nevyspytateľná, a preto sme si vytvorili rezervu vo výške 100 miliónov eur na krytie prípadných rizík, ktoré by mohli rozpočtový cieľ ohroziť.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 14:24