Bank of JapanReuters
StoryEditor

Je Suis Japon

07.10.2016, 00:00
Autor:
Miro KotovMiro Kotov

Tí, ktorí dianie v krajine vychádzajúceho slnka sledujú, si po septembri do poznámok pridajú ďalší zápis. QQE – Quantitative and Qualitative Easing. Bank of Japan ďalej posúva hranice možného i nemožného, aby pomohla ekonomike. Doterajší program so skratkou QE znamenal, že banka na trhu nakupuje dlhopisy, a tým tlačí výnosy z dlhopisov nadol. Ten „kvalitatívny“ posun ku QQE znamená, že banku bude zaujímať nielen to, koľko dlhopisov z trhu skúpi, ale aj to, kam tie výnosy vlastne stlačí. Cieľ BoJ je dlhodobo udržiavať výnosy z desaťročných japonských dlhopisov na aktuálnych úrovniach. Teda na nule.

Veľa sa dumá o tom, či tento krok konečne naštartuje ekonomiku a infláciu v Japonsku, menej však o tom, že týmto krokom BoJ dovŕšila tvorbu japonského perpetuum mobile. Veľmi zjednodušene vyzerá takto – japonské domácnosti už desaťročia míňajú málo, lebo šetria (aj) na dôchodok. Míňa za ne vláda, tá vydáva dlhopisy, ktoré kúpi centrálna banka. Keď jeden dlhopis zmaturuje, centrálna banka obratom kúpi nový a tak dokola. Jediný zádrh predstavovalo riziko, že úroky z neustále rastúceho vládneho dlhu prerastú možnosti japonskej vlády. QQE však tento problém odstráni. Udržiavanie výnosov z desaťročných dlhopisov na nule spôsobí, že z novo emitovaných dlhopisov už vláda úrok platiť nebude. A vydávanie dlhopisov so záporným úrokom dlh dokonca znižuje. Európska centrálna banka je zatiaľ v štádiu QE, to beží na plné obrátky. Či sa časom bude cítiť ako tá japonská, necháme sa prekvapiť.

Pár dní po japonskej zasadal aj americký Fed. Ten síce žiadne nové experimenty neohlásil, ale opäť sa vyhol zvyšovaniu sadzieb a odsunul ho na december. Tam už ich zvýšiť bude musieť. Ibaže by sa prezidentom stal Donald Trump.

Akcie v prvej polovici septembra klesali, najmä v reakcii na vyhlásenia Fedu pred zasadaním, ktoré si trh vyložil tak, že bude zvyšovať sadzby rýchlejšie, ako sa očakávalo. V reakcii na japonské rozhodnutie akcie vzrástli, ale len krátkodobo. Záver septembra patril obavám zo situácie v Deutsche Bank. September teda väčšine akciových trhov neprial. Európa i Amerika mierne klesli, do jedného percenta. Väčší pokles zaznamenal japonský trh. Na eurové dlhopisy rozhodnutia centrálnych bánk dopadli silnejšie. Výnosy prudko klesali. A to zo všetkých typov dlhopisov. Desaťročný slovenský štátny sa vrátil k nule, pričom všetko do desať rokov je v zápore. Na trhu sa dokonca objavili primárne podnikové emisie, ktoré sa upísali za záporný výnos.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 04:40