HNtelevízia
StoryEditor

Slobodné peniaze zavádza diktátor

Operatívne riziká vyplývajúce z cenového kolísania sú veľmi vysoké.

Dnes v malej stredoamerickej krajine El Salvador vstupuje do platnosti bitcoinový zákon. Vďaka nemu sa bitcoin stáva druhým zákonným platidlom v krajine popri americkom dolári.

Pre väčšinu ľudí je bitcoin stále záhadou. Pre mnohých bankárov je navyše akýmsi čudným experimentom, ktorý sa im nepodarilo zastaviť. Priaznivci bitcoinu však vedia, že je to celosvetová platobná sieť, nezávislá od inštitúcií, ktorej zúčtovacia jednotka (tiež zvaná bitcoin) je uložená v databáze zdieľanej všetkými účastníkmi siete. Množstvo bitcoinov nemôže len tak pribudnúť alebo odbudnúť politickým rozhodnutím, je totiž presne definované a jeho finálna zásoba je zhora ohraničená na 21 miliónov.

Pôvodne bol bitcoin zamýšľaný ako „slobodné internetové peniaze“. Umožňuje posielať a prijímať platby bez potreby banky alebo iného sprostredkovateľa. Postačí stiahnuť si verejne dostupný softvér. Ohraničená zásoba však rýchlo viedla k tomu, že používatelia začali bitcoiny hromadiť s cieľom zhodnotenia. Jeho cena skutočne od roku 2010 narástla z pár centov na súčasných 43-tisíc eur za jeden bitcoin. To sa však nezaobišlo bez veľkých poklesov, čo je pre platobné účely dosť nepraktické. Dnes sa preto bitcoin používa skôr ako alternatívna investícia než ako obeživo.

Z tohto hľadiska sa zdá prekvapujúce, že Salvador sa rozhodol ustanoviť bitcoin za druhé zákonné platidlo. Štát dal k dispozícii peňaženku, v ktorej je možné bitcoinovú platbu inštantne a bez poplatkov konvertovať na americké doláre. Každý môže platiť buď v dolároch, alebo bitcoinoch a príjemca má rovnako možnosť rozhodnúť sa, v akej mene platbu prijme. Toto nastavenie umožňuje obyvateľom pohodlný prístup do medzinárodnej elektronickej platobnej siete a možnosť sporenia v bitcoinoch. Keďže v súčasnosti väčšina obyvateľov krajiny nemá prístup k bankovému účtu a finančným službám, zatiaľ čo remitencie (platby od príbuzných pracujúcich v USA) tvoria až 20 percent HDP krajiny, dáva to na prvý pohľad zmysel.

Treba však povedať aj to, že podľa posledného prieskumu je až 70 percent obyvateľov proti bitcoinu. Obávajú sa jeho domnelej asociácie s kriminalitou a veľkých cenových výkyvov. Prezident Nayib Bukele už v minulosti demonštroval diktátorské tendencie, jeho zavádzanie „slobodných peňazí“ má, žiaľ, podobnú pachuť. Kľúčové pre úspech tohto projektu bude okrem infraštruktúry i vzdelávanie. Ak sa bude bitcoin používať správne, môže Salvadoru veľa priniesť, operatívne riziká vyplývajúce z cenového kolísania sú však veľmi vysoké.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 06:23