Radko KurucMarek Kmeť
StoryEditor

Dva pohľady na premárnené príležitosti

30.11.2016, 23:00

Rozpočet verejnej správy vykresľuje, aká bude kondícia verejných financií v najbližšom období. Aj to, ako budú prerozdelené verejné zdroje. Výsledky hospodárenia za uplynulé roky ukazujú, že sme sa na ceste k rozpočtovým cieľom od kurzu výraznejšie neodchýlili. Národnou radou schválený rozpočet potvrdzuje ďalšie približovanie sa k vytýčeným métam.

Samozrejme, názor, že konsolidovať verejné financie sa dá aj rýchlejšie, je legitímny. Realizovať prebytkový rozpočet, pri ktorom príjmy presahujú výdavky a ktorý plánujeme dosiahnuť v roku 2019, by sa v podstate dalo aj v budúcom roku. Veď aktuálne to vyzerá, že v tomto roku dosiahneme jeden z najnižších hotovostných schodkov v histórii. A primárne saldo, ktoré predstavuje rozdiel medzi príjmami a výdavkami bez úrokových nákladov na dlh, má dosiahnuť plusovú hodnotu už o rok. Posun cieľov preto kritici často označujú ako premárnenú príležitosť.

Ako by sa teda dal rýchlejšie dosiahnuť prebytkový rozpočet? Mohli by sme napríklad na neurčito odložiť infraštruktúrny projekt D4/R7. Zaujímavá by bola reakcia dotknutých ľudí žijúcich v mestských častiach Bratislavy a priľahlých obciach na južnom Slovensku. Tiež sme sa mohli poďakovať automobilke Jaguar Land Rover, odmietnuť podporiť ich investíciu a tisícky nových pracovných miest. Sektor školstva, ktorý si má v budúcom roku prilepšiť o približne 300 miliónov eur, by sa musel uskromniť. Vrátane učiteľov. Mohli sme povedať nie aj valorizácii dôchodkov, ktorá si vyžiada vyše 100 miliónov eur. Nezvyšovať materské a rodičovské príspevky. Nezvýšiť zdroje na rekonštrukcie ciest 1. triedy o približne 40 miliónov eur. Mohli by sme stopnúť program podpory najmenej rozvinutých okresov. Ak by sme živnostníkom nezvýšili paušálne výdavky, neznížili firmám daň z príjmu a nezrušili daňové licencie, tiež by sme spravili významný krok k prebytkovému rozpočtu.

Otázkou teda je, čo považovať za premárnenú príležitosť. Preteky v konsolidácii alebo primerané dosahovanie rozpočtových cieľov, zohľadňujúce potreby financovania verejných statkov a podporu oblastí, ktoré si to vyžadujú?


V tomto roku vznikla nová vláda. Určila si nové priority prerozdeľovania verejných zdrojov a pretavila ich do svojho prvého rozpočtu. Vybrala si možnosť postupného znižovania schodkov. Úplne legitímne. Toto rozhodnutie zároveň plne rešpektuje naše domáce záväzky aj zahraničné kritériá Paktu stability a rastu. Potvrdila to aj Európska komisia, ktorá v nedávnom hodnotení rozpočtových plánov dala Slovensku najvyššiu možnú známku.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 00:17