StoryEditor

Náš rok, pocity a sociálne siete

15.12.2016, 23:00
Dnes píše Oszkár Világi

Budeme mať za sebou ďalší rok, či lepší alebo horší, ako bol predošlý, ťažko povedať. Ak sa naň pozrieme cez makročísla, zistíme, že to nebol zlý rok. Štát vybral viac na daniach a ešte dokázal minúť aj o trošku viac, ako vybral. Občan bývajúci bližšie k západu zarobil všeobecne viac ako pred rokom a ten, kto býval bližšie k východu, si prilepšil len štatisticky, ale podľa sociálnych skupín boli aj takí, ktorých životná úroveň sa zhoršila.

Kto naozaj chcel pracovať, tak si našiel prácu, a hodnota odborníkov, špecialistov, ktorí vykonávajú fyzickú prácu, rástla výrazne. Spotreba obyvateľstva rástla, čo pomohlo k rastu HDP, keďže cena energií rástla minimálne a ceny niektorých komodít dokonca klesli. Obyvatelia našej republiky viac pozerali na nehnuteľnosti, autá a obdobné úžitkové majetky. Podobne zodpovedne ako štát, dokázali sa aj viac zadlžiť.

Čo sa týka zábavy, ani tam sme nemali zlý rok, fandili sme futbalistom vo Francúzsku, ktorí podali slušný výkon, hoci hokejisti dopadli horšie, ale Sagan bol výborný. Divadlá žili dynamickým životom a ani divácka kulisa im nechýbala, počas leta boli tisíce festivalov, kde sa národ veselo zabával a aj priberal. Chlieb, cirkus, všetko sme mali, a predsa žijeme v spoločnosti veľmi agresívnej, radikalizujúcej sa, akoby bratovražednej.

Prečo strácame súcit, spolupatričnosť, úctu k hodnotám? Desiatky rokov hodnoty určovali elity. Niekedy intelektuálne, niekedy mocenské. Tí, ktorí boli mimo elít, nemali priestor na formovanie svojich názorov. Buď ich vysmiali, alebo zatkli. Dnes v dobe sociálnych sietí si všetci nájdu svojich duševne blízkych, vytvoria si sieť, navzájom sa potvrdzujú a hecujú. Elity už nedokážu ovplyvniť konanie más, strácajú vplyv. Namiesto nich nastúpila masa ľudí bez tváre, ktorá už nehľadá hodnoty, ale rozhoduje na základe pocitov a emócií, bez zodpovednosti.

Elity to znášajú veľmi ťažko. Sú urazené, a preto citovo nabité. Útočia na masy a súčasne útočia aj na politikov, lebo im nedokážu odpustiť, že obdobie liberalizmu je definitívne preč. Či z toho vyrastie krajná pravica alebo model obmedzenej demokracie so silným politickým lídrom s veľkými kompetenciami, už nezávisí od elít. Politické špičky, ktoré stratili podporu elít, sú zneistené, nedokážu odolať tlakom más a ustupujú ich požiadavkám, aj keď sú nezmyselné. Masy sú nespokojné, lebo strácajú istoty. Majú pocit, že elity s liberálnymi hodnotami ich zaviedli do lesa príšer a neistôt.

Pekné sviatky a potom do boja.

autor je predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Slovnaft

01 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 02 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 03 - Modified: 2024-04-06 07:00:00 - Feat.: - Title: OnlyFans modelka si našla v zozname odberateľov meno svojho bratranca. Ten prišiel s bizarnou výhovorkou 04 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-04 10:21:33 - Feat.: - Title: Lizzo z biznisu neodchádza, Selena niekoľkokrát strašila, že na Instagrame končí. Robia to len pre to, aby upútali pozornosť?
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 13:07