TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Poučme sa od Rumunov

19.12.2016, 23:00
Dnes píše

Minulý týždeň sa v Rumunsku uskutočnili parlamentné voľby. Vyhrala ich tamojšia sociálna demokracia – strana nie nepodobná Smeru. Strana spojená s korupciou a s množstvom odsúdených politikov. Dokonca jej volebný líder nebude pravdepodobne môcť zastávať premiérsku funkciu. Bol totiž podmienečne odsúdený za volebné podvody. Sociálnym demokratom to však neprekáža – voľby vyhrali úplne jasným spôsobom (viac ako Smer v roku 2012), vládu zostavia a kto ju povedie, už nie je také podstatné.

Rumuni sú v mnohom pred nami – akokoľvek to nebudeme radi počuť. Mali už aj svojich kotlebovcov. V jedných prezidentských voľbách sa dokonca ich predseda Corneliu Vadim Tudor dostal do druhého kola. Potom sa z nich ľudia unavili a ultrapravicové aj ultraľavicové strany postupne stratili vplyv a dokonca aj parlamentné kreslá.

V ostatných rokoch sú Rumuni svetlým bodom pre tých, ktorí veria, že k lepšiemu štátu sa dá dostať zatváraním skorumpovaných politikov. Korupčné škandály tam nielen zapríčinili pád vlády, ale viedli k väzeniu doslova pre stovky verejných činiteľov na všetkých úrovniach. To, o čom snívame na Slovensku – ako odvádzajú v putách vinníkov bez ohľadu na ich konexie či postavenie – sa tam naozaj stalo...

...a potom sa z toho ľudia unavili. Korupcia klesla, ale len mierne – na úroveň Grécka či Slovenska. Rumuni zistili, že aj keď sú politici vystrašení a kradne sa o niečo menej, na vyššie dôchodky a západné zdravotníctvo to nestačí. 

A tak väčšina občanov už dlhé roky „vypla“ politiku – v aktuálnych voľbách hlasovalo menej ako štyridsať percent ľudí. Hlasovať prišli voliči socialistov, ktorí sú síce špinaví, ale sľúbili vyššie mzdy, vyššie dôchodky a sociálny štát. Politológovia tvrdia, že Rumuni neboli ani tak uchvátení týmito staronovými sľubmi, ale že pravica okrem pokračujúcej antikorupcie nič iné neponúkla, a to na mobilizáciu unavených a skeptických ľudí nestačilo. 

Slovensko urgentne potrebuje vymeniť Fica, pretože, ako vidíme, okrem korupcie, únavy a cynizmu mu už nič nezostalo, ale rumunská skúsenosť hovorí, že na to potrebujeme program lepšieho života, nielen program anti – antiFico a antikorupcia. Učme sa od Rumunov, ako zatvárať skorumpovaných politikov, ale poučme sa od nich najmä v tom, že od opozície treba žiadať oveľa viac, než burcovať proti zneužívaniu vládnej moci.

Miroslav Beblavý, poslanec NR SR

01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 03 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné 04 - Modified: 2024-03-27 11:20:52 - Feat.: - Title: USA chcú skonfiškovať luxusné byty mongolského expremiéra získané vďaka korupcii 05 - Modified: 2024-03-18 22:00:53 - Feat.: - Title: USA neudelia víza kandidátovi na prezidenta Severného Macedónska pre korupciu
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 22:54