StoryEditor

Nie peniaze, ale nápady hýbu svetom

20.12.2016, 23:00
Dnes píše

Ak nemáte stanovený cieľ, neposuniete sa ďalej. Na Slovensku sme mali od pádu bývalého režimu vždy konkrétnu ambíciu, ktorá spájala. Najskôr to bolo budovanie samostatného Slovenska, následne boj s mečiarizmom. Po roku 1998 sme sa sústredili na to, aby sa Slovensko začlenilo do euroatlantických štruktúr. Dostali sme sa do klubu hospodársky najvyspelejších krajín v OECD, do Severoatlantickej aliancie a Európskej únie. Snahy následne pokračovali vstupom do Schengenu a prijatím spoločnej meny.
Už dlhšie nám však spoločné ciele a vízie akosi chýbajú. Aké by sme chceli mať Slovensko o ďalších päť, desať či dvadsať rokov? Chceme byť progresívnou krajinou a posúvať sa vpred? Budeme seba aj ostatných ďalej presviedčať o tom, že sme krajinou priateľov, alebo sa budeme prezentovať folklórom? Chceme si vybudovať najlepšie fungujúci sociálny systém? Či začať konečne tvoriť pre podnikateľov na Slovensku malý Singapur?
Od Nežnej revolúcie skloňované ambície o dobiehaní Rakúska podľa mňa nestačia. Predstavte si, že bežíte maratón a pred vami je na desiatom kilometri bežec, ktorého chcete dobehnúť. Ale keď ste tam, súper vás tam už nečaká. Napreduje ďalej, bez ohľadu na vaše tempo. Stanovme si preto vlastné ciele. To, v čom chceme byť ako Slovensko dobrí, iní.
V atmosfére rôznych nevyriešených káuz traumatizujúcich spoločnosť a v atmosfére teroristických útokov vo svete, bohužiaľ, zaniká množstvo dobrých nápadov a činov, s ktorými Slováci prerážajú doma, ale aj v zahraničí. Želal by som si, aby sme si slovenskú identitu budovali všímaním si, a teda podporou týchto pozitívnych príkladov. Konkrétnych ľudí, ktorí niečo budujú, tvoria, vymýšľajú. V opačnom prípade nám prázdny priestor zaplnia takzvané jednoduché riešenia a boje proti niekomu a proti niečomu, nie za niečo. Verím, že rok 2017 bude bohatý na dobré nápady, pri ktorých si naozaj povieme: „Good idea, Slovakia!“ Túto značku sme si preto osvojili aj my, prepojením na ČSOB Bratislava Marathon. Som presvedčený o tom, že aj beh je dobrý nápad. Lebo nás núti rozhýbať sa od nápadov k činom.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 16:44