Robert FicoReuters
StoryEditor

Robert Fico: Dôvod na optimizmus

27.12.2016, 23:00

Nežijeme jednoduché časy. Politici, nieto ešte tí vo vedúcich pozíciách, tu však nie sú na to, aby sa sťažovali. Naopak, musia byť schopní aj v komplikovaných okolnostiach urobiť pre krajinu maximum možného.

Pohľad na Slovensko v roku 2016 sa, prirodzene, u každého odlišuje. Z pozície predsedu vlády je prinajmenšom dvojaký. Na jednej strane je úplne zrejmé, že ekonomicky naša krajina napreduje, rastie HDP, prílev investícií aj reálne mzdy, tento rok má byť podľa odhadov vytvorených 41-tisíc nových pracovných miest. Samozrejme, nikto nemôže tvrdiť, že na Slovensku sa všetkým žije ľahko, preto bude vláda ďalej pomáhať ľuďom, či už cez ďalšie zvyšovanie minimálnej mzdy, ktoré spravidla zvyšuje mzdy aj ľuďom s nízkymi platmi, cez daňové úľavy stotisícom živnostníkov, masívnu finančnú pomoc ekonomicky najslabším regiónom, ďalšiu výstavbu cestnej infraštruktúry a ďalšie opatrenia, ktoré podporia aj našu ekonomiku. Vieme takisto, že musíme zlepšovať verejné služby, či v zdravotníctve, školstve, v elektronizácii štátnej správy, v ktorých už môžeme hovoriť o posune vpred aj počas pôsobenia tejto vlády.

Je dobré, že Slovensko má v dnešných neistých časoch funkčnú vládu s pozitívnym programom, ktorý musí obhájiť. A to sme pri druhom, politickom pohľade na našu krajinu v roku 2016, ktorý určite nie je dobrý. Politický súboj u nás už dávno nemá podobu súboja o najlepšie riešenia, ale podobu zápasu v blate, v ktorom je cieľom druhého čo najviac zašpiniť bez ohľadu na dôkazy či fakty. Nečudujem sa preto znechuteniu ľudí z neho. Je to rozhodnutie opozície, my ho vnímame, prácu vlády mu však určite nepodriadime. Máme program na štyri roky a ten postupne napĺňame.

Pozitívnou stránkou slovenského roku 2016 je, myslím, fakt, že sme ako krajina venovali naozaj veľký kus energie projektu, od ktorého je perspektíva Slovenska bytostne závislá – Európskej únii a jej budúcnosti. Nehovorím len o profesionálne zvládnutom predsedníctve v Rade EÚ, hovorím skôr o aktívnom a pragmatickom prístupe, ktorý sme Únii – spolu s partnermi najmä vo V4 – vtlačili, a to nielen, ale najmä v riešení migračnej krízy. Vyvrcholením tohto prístupu bol, prirodzene, bratislavský neformálny samit EÚ, ktorým sa nám podarilo vyslať pozitívny signál o životaschopnosti Únie a o jej sústredení sa na skutočné priority ľudí: bezpečnosť, ekonomiku, prácu a celkovú perspektívu.

Slovensko má dnes všetky predpoklady, aby aj neisté časy zvládlo. Má funkčnú vládu, upevňuje svoje postavenie v Európe, iste má pred sebou ešte veľa nedoriešených problémov, no má ľudí, ktorí aj ťažké výzvy v minulosti vždy zvládli. Slovensko dnes má dôvod na optimizmus.

Tento článok je súčasťou ročenky Svet 2017, ktorú pre vás pripravili Hospodárske noviny v spolupráci s The Economist. Chcete si prečítať všetky exkluzívne články z nej? Objednať si ju môžete TU.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 14:52