Ivan MiklošPavol Funtál
StoryEditor

PF 2017: Vitajte v zaujímavých časoch

01.01.2017, 23:00

Číňania, vraj, ak prajú niekomu niečo zlé, tak mu želajú, aby žil v zaujímavých časoch. Nuž, zaujímavé časy nepochybne žijeme. Alebo nie?


Obraz prvý. Ľudstvo prekvitá, nikdy v histórii na tom nebolo tak dobre ako v súčasnosti. Éra globalizácie priniesla za posledných 30 rokov bezprecedentné zníženie chudoby, zvýšenie stredného veku dožitia, vzdelania, kvality života. Podiel ľudí na svete v extrémnej chudobe klesol z 38 percent na 10 percent (napriek enormnému rastu svetovej populácie), negramotnosť klesla zo 45 percent na 15 percent, počet obetí vrážd, násilia a vojnových konfliktov tiež výrazne klesol. Podiel svetovej populácie žijúcej v demokracii vzrástol z tretiny na vyše polovicu. Mimochodom, aj pre Slovensko platí, že posledných 30 rokov je najúspešnejším obdobím v histórii krajiny vo všetkých ohľadoch.

Obraz druhý. Svet sa rúti do záhuby. Namiesto harmonického konca civilizácie a všeobecného presadenia sa liberálnej demokracie (Fukuyama) tu máme zrážku civilizácií (Huntington). Arabská jar priniesla namiesto stability a rozvoja rozvrat a spustila sťahovanie národov, ktoré odhalilo nepripravenosť, ale aj nepružnosť EÚ. Ľudia v USA sú zase viac a viac traumatizovaní narastajúcou príjmovou nerovnosťou, ale aj spôsobom, akým bola vyriešená globálna finančná a ekonomická kríza. Účet zaplatili bežní ľudia a bankári, ktorí problém spôsobili, sú ešte bohatší ako predtým. Na oboch stranách Atlantiku klesá dôvera ľudí v štandardné strany a politikov a narastá podpora extrémistov a populistov. Liberálna demokracia sa nielenže neuchytila v arabských krajinách, ale je ohrozená aj tam, kde už bola etablovaná (Maďarsko, Poľsko), alebo k nej vývoj sľubne smeroval (Turecko). K tomu všetkému putinovské Rusko, ktoré nielen zneužíva, ale aktívne podporuje všetky protisystémové nálady ohrozujúce v západných krajinách liberálnu demokraciu a otvorenú spoločnosť.

Ktorý z tých obrazov je pravdivý a ktorý falošný? Problém je práve v tom, že pravdivé sú oba. Každý z nich zachytáva len časť komplexnej a často protirečivej reality.

Rok 2017, na začiatku ktorého stojíme, bude rozhodujúci práve z toho hľadiska, ako zvládneme hrozby načrtnuté v druhom obrázku. Ako ich zvládneme tak, aby sme zastavili populistov a neohrozili slobodu, otvorenú spoločnosť a liberálnu demokraciu. Lebo práve tieto hodnoty a na nich postavený systém nám priniesli výsledky namaľované v prvom obrázku. Nebude to ľahké, ale ešte stále sa to dá. Tak nám želám, aby sme to zvládli. Želám všetkým nezaujímavé časy.

01 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 20:13