Martin VlachynskýHN Pavol Funtál
StoryEditor

Priemyselná revolúcia

13.09.2021, 00:00
Keď globálne otepľovanie udrie naplno, lepšie to zvládnu tí, ktorí budú bohatí, nie tí, ktorí budú len „zelení“.

Druhý septembrový štvrtok sme z INESS do jedného bratislavského hotela na konferenciu zavolali viacerých kapitánov slovenského priemyslu, analytikov a predstaviteľov vlády a ministerstiev. Tón konferencie bol viac ako pesimistický. Zaznelo kadečo, no väčšina prejavov sa dá zhrnúť do nasledujúcej vety. Európsky priemysel sa bude musieť v súvislosti s emisnými cieľmi drastickým spôsobom zmeniť – a bude to bolieť.

Verejnosť má o tejto revolúcii asi skôr len hmlisté predstavy. Dosiaľ sa téma komunikovala izolovane, napríklad cez automobilový priemysel. Zakážu sa spaľovacie motory, ale veď čo, automobilky budú vyrábať elektromobily. EÚ z daní zadotuje nové fabriky na batérie a nabíjačky a ďalej „zelený rast“, proste pohoda.

Problém však je, že takouto drastickou zmenou si bude musieť prejsť absolútne celý európsky priemysel – chemičky, oceliarne, cementárne, gumárne či potravinári. Mnohé technologické postupy budú úplne zakázané a budú ich musieť nahradiť oveľa drahšie. Základnou črtou zmien bude masívna elektrifikácia výroby absolútne všetkého.

Aspoň tak si to europoslanci a byrokrati nakreslili. My však vieme, že táto deväťročnica do roku 2030 sa nezrodí ľahko a už vôbec nie bezbolestne. Problém nevyrieši plán obnovy. Len elektrifikácia nemeckého chemického priemyslu by stála 45 miliárd eur. No potrebovala by aj dodatočných 630 terawatthodín elektriny. To je o 120 percent viac, ako Nemecko produkuje dnes. Na pokrytie tohto nárastu by museli Nemci postaviť takmer 80-tisíc nových veterných elektrární na mori, ktoré by stáli zhruba 150 – 250 miliárd eur. A to nerátame náklady na gigantické úložiská či prenosovú sieť. Jeden sektor, jedna krajina a náklady v stovkách miliárd. Náklady na celoeurópsku transformáciu sa nebudú rátať v miliardách, ale biliónoch eur.

Dobre, pre matku Zem odtrhneme sebe a deťom od úst a zložíme sa na to cez dane a vyššie ceny výrobkov. Lenže ak to isté nespravia v Číne, Indii, USA, tak budeme mať síce bezemisný, ale globálne nekonkurencieschopný a menší priemysel. EÚ sa chlácholí, že ho ochráni uhlíkovým clom. Lenže protekcionizmus je trávnatá cestička do ekonomického pek­la. Európa je síce dosť veľká na to, aby sa nestala Severnou Kóreou, ale odpojiť sa z globálneho trhu si dovoliť nemôže.

Inak sa stane bizarným ekonomickým skanzenom. Síce so super zeleným priemyslom, ale bez spotrebiteľov schopných si produkciu zaplatiť. No a keď globálne otepľovanie raz naplno udrie, lepšie to zvládnu tí, ktorí budú bohatí, nie tí, ktorí budú len „zelení“.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 14:34