Robert FicoPavol Funtál
StoryEditor

Ivan Mikloš: Plukovník Fico – generál našej energetiky

29.01.2017, 20:58

Roberta Fica energetika odjakživa priťahovala ako prezretá hruška osu. V opozícii išiel z kože vyskočiť, ako bránil vstupu strategických zahraničných investorov do tohto odvetvia.

Potom sa stal v roku 2006 premiérom a s krátkou jeden a pol ročnou prestávkou je ním doteraz. To, že nemá priamy vplyv na energetiku, mu nedá spávať dodnes. Jeho prvá vláda prijala napríklad uznesenie o tom, že privatizácia SPP bola protizákonná. Čítate dobre, vláda vedená docentom práva prijala uznesenie, že niečo bolo protizákonné! O oddelení zákonodarnej, výkonnej a súdnej moci a ich kompetenciách sa učia už gymnazisti, docenta práva to nevyrušuje.

Pri kritike privatizácie má plné ústa toho, ako myslí na ľudí a na to, aby mali lacnejší plyn a elektrinu. Čerta starého. Od začiatku ho škrie hlavne to, že neovláda tie obrovské toky peňazí. On a jeho mecenáši veľmi dobre vedia, o aké možnosti prišli. Určite by to robili sofistikovanejšie ako brutálne rozkrádanie týchto podnikov za Mečiara (napr. Duckého zmenky), ale na podstate by to nič nemenilo.

Takže, ak to nešlo priamo, ide na to inak. V médiách sa bije do pŕs ako bojuje za nižšie ceny energií, pričom všetko, čo robí, znamená v skutočnosti vyššie zisky pre jeho mecenášov na úkor vyšších cien pre ľudí. Ľudia a podniky totiž okrem skutočných nákladov a primeraného zisku energetických podnikov platia v cene energií napríklad aj toto:

  • Náklady na nesystémovú podporu solárnych elektrární, čo sa najmä za prvej Ficovej vlády stalo doslova Klondikom pre podnikateľov blízkych Smeru. Nápravu zjednala až Radičovej vláda.

  • Nezmyselné, premrštené a bezperspektívne dotovanie súkromných uhoľných baní (s alobalovými vratkami).

  • Nútenie Enelu (majoritného vlastníka SE, a.s.) do dostavby tretieho a štvrtého bloku JE Mochovce za každú cenu, bez ohľadu na ekonomickú opodstatnenosť.

  • Ovládnutie regulátora, ktorý síce nezvyšuje ceny pri raste svetových cien ropy, plynu a elektriny (Fico sa tým chváli), ale ani ich neznižuje pri ich poklese (Fico čuší). V konečnom dôsledku je saldo v neprospech ľudí, platia viac. Preto investori neprotestujú.

  • Vyštvanie zahraničných strategických investorov z energetiky a umožnenie ich ovládnutia českými a slovenskými oligarchami, pričom vplyv štátu sa ešte znížil oproti minulosti.

  • Ovládnutie Gabčíkova s negatívnymi ekonomickými dôsledkami pre štát.

Plukovník Fico je už takmer desať rokov nielen generálom slovenskej energetiky, ale aj generátorom klientelistických a nesystémových praktík v tomto rezorte, ktoré v konečnom dôsledku znamenajú vyššie ceny pre ľudí aj pre podniky.

01 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 20:12