zatepľovanie, izolácia, robotníkDreamstime
StoryEditor

Zatepľovacie faux pas

16.02.2017, 23:00
Téma. Dobrý úmysel znížiť spotrebu energie sa pre úradnícku šikanu minul cieľa.

V lete 2015 prišla vtedajšia vláda Smeru v rámci sociálnych balíčkov s modelom dotácií na zatepľovanie rodinných domov. Stanovila presné kritériá pre majiteľov domov. Išlo jej najmä o „nahratie“ ekologických bodov, ale nemôžeme nespomenúť ani snahu o politické body. Napokon, politika je najmä o tom. Na druhej strane sú však majitelia rodinných domov, ktorí sa tešili na vyriešenie otázky obnovy svojej nehnuteľnosti. Avšak, ako to už býva, „chybička se vloudila“.


Mohli ste to odpísať
Faktom je, že takmer identický projekt podpory existuje aj v Rakúsku. A je veľmi úspešný. Stačilo ho naozaj len modifikovať na naše pomery a hotovo. Je na škodu, že sa kompetentní nechceli viac inšpirovať.


Dobrá myšlienka sa, bohužiaľ, minula cieľa. Vláda v roku 2015 vyhlásila dve výzvy. Vyčlenila v rozpočte tridsať miliónov eur na jeden rok. Zatiaľ by to bolo v poriadku. Na podávanie žiadostí však stanovila podmienky, ktoré sú pre žiadateľov enormne náročné. Navyše, projekt môžu vyhotoviť len profesionálne organizácie. Na to, aby majiteľ rodinného domu získal podporu od štátu, potrebuje „len“ 15 potvrdení. Uznáte, že takáto byrokratická (a aj finančná) záťaž mnohých demotivovala.


A teraz zopár čísel. V roku 2016 bolo doručených približne štyristo kompletných žiadostí. Oveľa menej je však vyplatených projektov – iba dvadsať. A päťdesiat by sa ešte mohlo zrealizovať v prvom polroku tohto roka. Zrátané a podčiarknuté – namiesto tridsiatich miliónov plánovaných na dobrý účel je z dotácie skutočne vynaložených len 455-tisíc eur.


Mal som možnosť rozprávať sa s kompetentnými o tejto téme. Aj o, podľa mňa, nesplniteľných podmienkach pre žiadateľov. Bohužiaľ, aj v tomto prípade opäť zavážil skôr byrokratický prístup ako argumenty.


Robíme to pre seba
Dotačný projekt pokračuje aj tento rok, s niekoľkými úpravami. Niektoré treba oceniť. Vláda opäť vyčlenila tridsať miliónov eur. Podpora na obnovu jedného domu sa zvyšuje zo 6 500 na 8 500 eur. V podmienkach sa tiež zväčšila maximálna plocha podporených rodinných domov z 250 na tristo štvorcových metrov. Niečo však zostalo rovnaké – prostriedky sa budú opäť vyplácať až po realizácii obnovy, a nie pred ňou. Majiteľ domu musí predložiť všetky faktúry a energetický certifikát. Až potom uvidí dotáciu.
Dlhodobo tvrdím, že obnova bytového fondu je nevyhnutná. Najmä pre zvyšovanie komfortu a kvality bývania nás všetkých. Ale aj preto, že máme záväzky voči Európskej únii. Do konca roka 2020 sme povinní znížiť spotrebu energie v budovách o dvadsať percent a dokonca po roku 2020 stavať iba pasívne budovy. Práve preto je nevyhnutné, aby sa dotačný program „prekopal“ a upravil podľa skutočných potrieb. Cieľom musí byť čo najviac obnovených rodinných domov s pomocou štátu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 00:48