StoryEditor

Ako vyhrať s hazardom

23.02.2017, 23:00

Hovorí sa, že pravidlo číslo jeden v herni znie: „herňa vždy vyhrá“. O hazarde v Bratislave ste si za ostatný týždeň asi prečítali už dosť. Napriek tomu som presvedčený, že sú tu veci, ktoré nie sú všeobecne známe a pritom sú pre pochopenie problému veľmi dôležité.

Problém s hazardom nevznikol včera, ale pred mnohými rokmi a časom sa len zhoršoval. Poslednou kvapkou bolo odobratie kompetencií regulovať hazard samosprávam, keď sa mestá a obce stali voči hazardným firmám čistými štatistami. Herne, automaty a kasína síce museli žiadať o licencie, no mestá im ich vydávať museli, bez ohľadu na ich názor. To sa, samozrejme, prejavilo na postojoch verejnosti a hazard sa stal takým tŕňom v oku, že inicioval bezprecedentnú petíciu, ktorú podpísalo obrovské množstvo ľudí. Petíciu, ktorá v súlade so zákonom žiadala absolútny zákaz hazardu a podpísali ju aj všetci súčasní mestskí poslanci. A tí istí poslanci posunuli návrh absolútneho zákazu aj do zastupiteľstva – jednomyseľne. Len si to za tri týždne akosi rozmysleli a nariadenie tesne neprešlo. 

Nebudem špekulovať, prečo sa tak stalo, som však presvedčený, že mandát od takmer stotisíc občanov nesmie byť pošliapaný. Samozrejme, herné firmy a ich „hovorcovia“ na všetkých frontoch robia všetko, aby aj ďalšie hlasovanie zmarili, a mýlia verejnosť rôznymi polopravdami a lžami. Pochopiteľne, ide im o veľké peniaze. A keď sme už pri peniazoch: jeden z ich argumentov je, že mesto príde o peniaze. Lenže existuje množstvo štúdií, ktoré dokazujú pravý opak. Zisky z hazardu si delia hazardné firmy, náklady si delíme my všetci. A náklady sú oproti výnosom troj- až päťnásobné. Rozvrátené rodiny. Zničené životy. Poškodené celé komunity a susedstvá. To nestojí za žiadne výnosy.


Posledným argumentom lobistov je, že existuje aj hazard, ktorý neškodí, napríklad kasína v hoteloch. Tu narážame na spor s petíciou, ktorá žiadala úplný zákaz hazardu. Argumentuje sa napríklad tým, že do týchto kasín nemajú prístup sociálne slabší gambleri a slúžia prevažne turistom. Ale má kvôli týmto argumentom zostať hazard tak, ako je teraz, teda na každom rohu? Osobne chcem, aby zastupiteľstvo o nariadení hlasovalo znovu tak, ako to žiadala petícia s takmer stotisíc podpismi. Ak prejde, prvýkrát bude Bratislava ťahať v súboji s hazardom za dlhší koniec. Či sa poslanci postavia za záujmy Bratislavčanov alebo hazardných firiem, si budete môcť pozrieť v priamom prenose.


Uvidíme, či aj v tomto prípade bude platiť pravidlo číslo jeden, alebo tentoraz vyhrajú občania.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 09:47