Štefan KassayPavol Funtál
StoryEditor

Pokrok aj zásluhou kanibalov

01.03.2017, 23:00

Už samotný nápad, myšlienka urobiť niečo dôležité, niečo zlepšiť, zmeniť, inovovať, vyžaduje hlboké zaujatie a sebakonfrontácie. Mysľou sa prehrnú stovky alternatív, od jednoduchých až po fantazmagorické. A nastáva vyratúvanie. Mám do toho ísť? Z doterajších skúseností človek dobre vie, že aj najlepší úmysel môžu narušiť protivenstvá, aj s vedomím, ako sa na rozhodujúcich miestach zahniezdil potenciál neprávosti. No ak je tvorivý človek napadnutý bacilom zlepšovateľa, púšťa sa nielen do rozčerenia neprebádaných vôd, ale aj do zápasu s ležérnosťou a nechuťou niečo meniť. Bacil tvorivosti je však vytrvalý. Nepomáhajú ani dobre myslené antibiotiká zamerané na oddych a venovanie sa rodine a záľubám.

Dobrý úmysel sa potom stáva bludiskom s nedobrým koncom. Napríklad, ak spravovateľ veľkého podniku v dobrom úmysle stanoví kritériá na vyplácanie prémií na motiváciu subsidiárnych podnikov. Dôsledok? Nadprodukcia, čo vyvolá náklady na skladovanie, dokonca sa produkty môžu stať nepredajnými. Alebo prípad, keď pracovník upútava pozornosť, je usilovný a iniciatívny, a „zásobuje“ šéfa novinkami. Skutočné pracovné výsledky zamieňa za mystérium potrebnosti, a neraz vytvára veľké konflikty, dokonca jeho ciele zabránia realizácii veľkých projektov. Odrodou takého správania je „usilovný expert“, zavŕtaný do vecí, o ktoré ho nikto nežiadal, až sa mu podarilo svojou nejapnosťou spôsobiť v okolí neprimerané dusno. V mysli sa generujú nové predsavzatia, ktoré prinášajú nepokoj a narúšajú bežný život.

Ak sa totiž do niečoho poriadne zahryzne, už ho to nepustí. Vďaka asociácii výskyt jedného prvku v určitých podmienkach vyvoláva iný, s ním spojený prvok. Paradoxne, zlepšovaním nejakého procesu či produktu neraz nosný prúd myšlienok naplno uchváti zlepšovateľa, zaženie ho do nepredvídaných kombinácií a neustávajúcej opakovanosti, niekedy až do fanatizmu. Taký myšlienkotvorca sa stáva čudákom aj v očiach susedov či spolupracovníkov a stáva sa neproduktívnym. Zároveň nové riešenia sú rizikové a nemusia prinášať predpokladaný prospech.

Niektoré dobre myslené činy v aktuálnom virvare môžu potom vplyvom rozličných reakcií nabrať úplne iný výraz ako pôvodina. „Myšlienkotvorca“ svojou vytrvalosťou je vlastne kanibalom osvedčeného, zabehaného, známeho riešenia, ktoré však niekedy prináša prevratné výsledky. Nové postupy, objavy, vynálezy, patenty.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 09:00