Evita magazín
StoryEditor

Adela Banášová: O hendikepovaných a zakliatych

02.03.2017, 23:00

Vďaka hosťovi v Trochu inak som si opäť uvedomila, že náš svet vôbec nie je bezbariérový. Bekimovi sa v reštaurácií už neraz stalo, že výťah nemá k dispozícii vozíčkar, ale zelenina áno. Jeho vtipné rozprávanie mi dalo iný vhľad do veľmi bariérového sveta našich spolubývajúcich v byte zvanom Slovensko. Hovorili sme však aj o bariérach v hlavách. To milé klišé, ktoré vieme spozorovať zväčša u iných, nie u seba. Ja týmto bariéram hovorím zaklínadlá. Máme ich plnú tašku. Moje obľúbené sú – takto sa to nikdy nerobilo, šťastie je vrtkavé, život je boj, choroba je zákerná, všetko si treba vydrieť, počkaj po svadbe, s touto diagnózou nikdy nebudete chodiť. To posledné varovanie dostal aj Bekim a minule už urobil pár krokov. Nepočúval zaklínadlá. Preskočil bariéry v hlave lepšie než skokan so zdravými nohami.

„Pekné“ zaklínadlá sú aj v reklamách. „Vždy maj všetko pod kontrolou“ – a potom sa zrazu čudujeme, keď život vymyslí nejakú neplánovanú kulehu. Alebo – „Pamätaj, že si sebe najväčším súperom“ – zaujímavé sebavnímanie nastavené na večný boj so sebou samým. Hm. Sparťanské, silné, ale aj vyčerpávajúce, neláskavé a nikam nevedúce. Zaklínadlá môžu byť aj pozitívne. Mám známu, ktorá sa 30 rokov s mužom nepohádala. Vraj si na úvod vzťahu dali „zaklínadlo“, že netreba. Obaja s partnerom chápu, že hádka nikdy nie je o téme, ale o tom, kto z koho vycucá viac energie. Čo ak by sa človek vôbec nemusel hádať? Čo ak by mohol žiť s ľahkosťou, čo ak si povie, že bude chodiť? Miešam tu otázky rôznej váhy, ale čo ak je všetko naozaj len o tom, aké „zaklínadlo“ si zvolíme?

Reinholdovi Messnerovi všetci hovorili, že na vrchol Everestu sa bez kyslíkového prístroja nedá vyštverať. Veda, ktorá stále nesie pečiatku definitívnej pravdy (až kým si sama vlastnú pečiatku nespochybní), odborníci, kolegovia, ľudia so „zdravým sedliackym rozumom“ ho varovali, že to skrátka nejde. Messner to dal s trochu omrznutým fúzom. Ostáva sa rozhodnúť, či chceme byť Messner, alebo ten dole, čo verí zaklínadlám. Ale to už je na inú výťahovú debatu. Vo výťahu, ktorý by veru nemusel byť len pre zeleninu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 01:06