Ivan MiklošPavol Funtál
StoryEditor

Ivan Mikloš: Nebláznite, imigrantov potrebujeme!

12.03.2017, 23:00

Slovensko dnes nemá jedinú politickú stranu a dokonca mám pocit, že ani jediného relevantného politika, ktorý by v otázke imigrácie nepodliehal hystérii a nehlásal veľmi škodlivé a nebezpečné paušálne odmietanie imigrácie a imigrantov. K zástupu vedenému Ficom, Dankom a Sulíkom (pričom na pochopenie problému by mohol stačiť aj excel) sa už dokonca pridal aj inak veľmi racionálny Jozef Mihál.

Už pred časom som na tomto mieste písal o tom, akým nebezpečným, priam smrtiacim koktailom sa pre nás môže stať fakt, že v rámci EÚ máme najrýchlejšie starnúcu populáciu (z piatich ľudí v produktívnom veku v súčasnosti sa o 30 rokov dostaneme na úroveň 2 aktívnych na jedného seniora), najsilnejšie protiimigračné nálady medzi obyvateľstvom (dokonca aj voči imigrácii z iných členských krajín EÚ), vysokú emigráciu našich mladých a kvalifikovaných ľudí a žiadnu, nulovú aktívnu imigračnú politiku. Na rozdiel od našich susedov, napríklad v ČR, kde aktívne a úspešne lákajú perspektívnych Slovákov, alebo v Poľsku, najmä vo vzťahu k Ukrajine.

Slovenská vláda nielenže nerobí nič, ale jej predseda súťaží s veľkou časťou opozície v tom, kto viac vyhrotí a vybičuje protiimigračné nálady. Napriek tomu, že aj posledné čísla ukazujú, že Slovensko je úplne posledné z celej EÚ v záujme utečencov o azyl.

V tom istom čase zamestnávatelia čoraz hlasnejšie kričia, že im chýbajú ľudia, len v automobilovom priemysle (zatiaľ bez spusteného Jaguáru – Land Roveru) ich chýba 14 tisíc. V tejto súvislosti je alarmujúce, že už o 15 rokov budeme mať o 400 000 ľudí v produktívnom veku menej, ako máme dnes. Toto žiadna politika podporujúca vyššiu pôrodnosť nemá šancu zvrátiť, ak nebude existovať aktívna proimigračná politika.

Pekným príkladom pozitívneho vplyvu migrácie je Poľsko, kde za posledné tri roky pribudol 1 milión Ukrajincov. Celkovo ich v Poľsku žije a pracuje 1,3 milióna. Bez Ukrajincov by v Poľsku hrozil akútny nedostatok pracovných síl a poľskí ekonómovia aj zamestnávatelia sa zhodujú, že ukrajinskí imigranti sú pre ich krajinu a jej ekonomiku požehnaním. Až 40 percent firiem v obchode a službách dnes zamestnáva Ukrajincov a až polovica firiem, ktoré hľadajú nových zamestnancov sa spolieha aj na Ukrajincov. V Poľsku tiež čelia starnutiu populácie, aktuálny prílev väčšinou mladších Ukrajincov však oneskoril starnutie o celých 5 rokov.

Takže páni politici, prosím Vás, nebláznite! Imigrantov potrebujeme a budeme potrebovať zo všetkých krajín EÚ najviac, chceme ich najmenej, a Vy, namiesto toho, aby ste predsudky zmierňovali a odstraňovali, ich ešte posilňujete.

01 - Modified: 2024-04-11 16:27:47 - Feat.: - Title: Drobné z tabaku nás nezachránia a Ficova konsolidácia je dočasná. S hypotékou každému nepomôžu, tvrdí Mikloš 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
13. apríl 2024 20:47