archív IN
StoryEditor

O meste, bohatom až hrôza

23.03.2017, 23:00

Podľa tabuliek Eurostatu je Bratislava jeden z najbohatších regiónov v Európe. Taký bohatý, že za nami skončili všetky Kodane, Helsinki i Viedne, na ktoré by sme sa radi podobali. Bolo by to aj smiešne, keby to nebolo vážne. Takéto umelé štatistiky totiž majú aj reálny dosah na život v našom meste. Práve kvôli tomuto štatistickému „bohatstvu“ má Bratislava obmedzený prístup k eurofondom. Ich absenciu výrazne cítiť na mestskom rozpočte – ten je, mimochodom, oproti iným európskym metropolám doslova zlomkový. 

Chýbajúce prostriedky cítiť na každom rohu. Bratislava pred sebou už roky tlačí obrovský investičný dlh v stovkách miliónov eur. Od zelene cez osvetlenie, cesty, chodníky, električkové trasy, až po elementárne veci ako čistota v uliciach. S takýmto dlhom sa dá pracovať rôzne. Môžete sa tváriť, že neexistuje, nekonečnými prázdnymi rečami o víziách a koncepciách zahlcovať diskusiu a modliť sa, aby vám niečo nespadlo na hlavu. Tak, ako sa to robilo posledných dvadsať rokov.

Druhá možnosť je niečo s tým robiť. Financovanie a zmysluplné kompetencie hlavného mesta sú mojou hlavnou témou pri komunikácii s vládou. Máme za sebou prvé úspechy: aj vďaka tomu sme za dva roky opravili viac ciest ako za celé minulé volebné obdobie, obnovili sme násobné množstvo zdevastovanej zelene v pomere dva nové stromy za jeden chorý, riešime veľké investičné projekty pre lepšie cesty a funkčnejšiu MHD, opravujeme zanedbané podchody, začali sme s výstavbou mestských bytov, pustili sme sa do smart riešení, ktoré zlepšia životný štandard Bratislavčanov i návštevníkov mesta a (ak sa poslanci na poslednú chvíľu nezľaknú) spustíme aj jednotný parkovací systém. Neustále hľadáme rezervy v prevádzke, kontinuálne znižujeme zadlženie mesta a zvyšujeme príjmy mesta z vlastných zdrojov.

Takéto zmeny – a hlavne výsledky namiesto rečí – samozrejme, narážajú aj na odpor. Nikomu (ani mne) sa nepáči, keď treba rúbať choré stromy. Nikomu sa nepáči, keď sú kvôli komplexným rekonštrukciám ciest výluky, málokomu sa páči, keď mesto stavia byty v jeho susedstve, hoci máme všetky potrebné povolenia aj financie. Ale všetky tieto veci spraviť treba. Pretože keď budeme naďalej len zatvárať oči, problémy nezačnú miznúť, naopak, budú len rásť. 

Máločo je jednoduchšie a lacnejšie, ako donekonečna nadávať na všetko, čo sa v Bratislave deje. Som však presvedčený, že reálne výsledky na konci dňa väčšina ľudí ocení. Pretože výsledky sú to, čo naše mesto posúva dopredu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 08:07