Ivan MiklošPavol Funtál
StoryEditor

Ivan Mikloš: O veľkých a malých psoch

27.03.2017, 00:00

Marec 2017 vojde do histórie EÚ ako prelomový mesiac. Najskôr 1. marca predseda Komisie Juncker zverejnil bielu knihu s piatimi potenciálnymi scenármi vývoja EÚ. „Tak ako doteraz“, „Len jednotný trh“, „Kto chce viac, robí viac“, „Menej, ale efektívnejšie“, „Oveľa viac spoločne“. O necelý týždeň sa stretli „veľkí psi“ – šéfovia Nemecka, Francúzska, Talianska a Španielska a prihlásili sa k scenáru číslo tri „Kto chce viac, robí viac“. Tento scenár zľudovel pod pojmom „viacrýchlostná Európa“ a bol potvrdený cez víkend podpisom Rímskej deklarácie.


Krajné scenáre Junckerovej bielej knihy („Tak ako doteraz“ a „Oveľa viac spoločne“) boli len do počtu a neboli reálne. Druhý („Len jednotný trh“) a štvrtý scenár („Menej, ale efektívnejšie“) sú vlastne len žiaducou, aj keď nie automatickou podmnožinou všetkých ostatných scenárov. Takže centrálne (a v zásade výlučné) postavenie tretiekoho scenára („Kto chce viac, robí viac“) bolo potvrdené a viacrýchlostná Európa je realitou. „Veľkí psi“ rozhodli a treba dodať, že rozhodli tak, ako to bolo jedine možné a je to teda najlepšie riešenie. Nielen pre nich, veľkých psov, ale aj pre menšie plemená v európskom koterci.


Kríza eurozóny (zatiaľ Grécko, potenciálne však aj Taliansko či Francúzsko), rovnako ako migračná kríza totiž ohrozujú bez adekvátnych mechanizmov a nástrojov nielen spoločnú menu a Schengen, ale aj EÚ ako takú. Veľa bude závisieť od obsahu a detailov. Teraz je jasné, že sa bude čakať na francúzske a nemecké voľby, takže do konca septembra sa neudeje nič rozhodujúce. Ak však dopadnú, ako sa čaká (Macron vo Francúzsku a Merkelová, resp. Schulz v Nemecku), tak sa scenár viacrýchlostnej Európy začne napĺňať už koncom tohto roka.


Počas minulých dní som musel dvakrát súhlasiť s premiérom Ficom. Prvýkrát, keď vyhlásil, že je v záujme Slovenska, aby patrilo do (budúceho) jadra Európy a druhýkrát, keď vyhlásil, že EÚ je unikátny a pozitívny projekt. Pozerajúc na juh a sever od nás by si človek mohol pomyslieť, akého múdreho a prezieravého premiéra máme, keby... Keby to stačilo a keby tieto jeho slová neboli v rozpore s inými jeho slovami a činmi. Nestačí sem-tam zavrtieť chvostíkom, keď inokedy úplne nezmyselne ceríme zuby. Malí psi nikdy nebudú mať silu veľkých, v EÚ ju však majú omnoho vyššiu ako mimo nej. Ak rešpektujú pravidlá hry. Ak ich nerešpektujú, tak skôr či neskôr narazia. Dokonca aj takí, ktorí sa považujú za veľkých psov. Poľsko sa o tom mohlo počas posledných týždňov presvedčiť najmenej dvakrát.

01 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 20:19