Peter PellegriniTASR
StoryEditor

Proti korupcii netreba gestá, ale činy

06.04.2017, 00:00

V politike sú dva prístupy v boji proti korupcii. Prvý je hovoriť o nej na tlačovkách, kričať, ako sa všade kradne a tak prispievať k celkovej negativite v spoločnosti. Druhý prístup je opačný – žiadne veľké gestá, ale mravčia práca, konkrétne opatrenia a postupné kroky. Prvý je ľahší. Stačí sa naučiť pár viet, vytlačiť pár transparentov a hurá na tlačovku. Ten náš je o stretnutiach, výmenách názorov a odstraňovaní štrbín v zložitom systéme. Takto vznikala aj novela zákona o eurofondoch. Dennodennou prácou, stretnutiami odborníkov z rezortov a neziskového sektora. V parlamente prešiel bez jediného hlasu proti, hlasovala zaň aj väčšina opozície. Novela prináša zásadné zmeny. Jednou z najvýraznejších je zavedenie povinnej menšiny zástupcov štátu v monitorovacích výboroch, ktoré schvaľujú projekty. Zástupcovia územnej samosprávy, neziskových a profesijných organizácií tak preberú značnú časť kontrolných činností, čím sa zvýši transparentnosť už v počiatočnej fáze čerpania.

Kľúčom k dobrej kontrole a odhaľovaniu korupcie sú dáta. V zákone sme mysleli aj na to. V informačnom systéme pre eurofondy sme pristúpili k zverejňovaniu všetkých informácií v strojovo spracovateľnej podobe, takzvané open data. A je len na šikovnosti programátorov či tretieho sektora, aby pripravili aplikácie, kde každý uvidí, ako štát s fondmi EÚ nakladá.

Novinkou je aj vývoj systému, ktorý zabezpečí náhodné prideľovanie projektov odborným hodnotiteľom, zverejnenie ich mien a hodnotení. Týmto sa odstráni pochybné rúško tajnosti nad niektorými hodnoteniami, čím sa zvýši transparentnosť. Náš úrad do praxe zaviedol aj „verejné grilovanie“ veľkých projektov v oblasti informatizácie. Každý predkladateľ projektu obhajuje svoj projektový zámer pred zástupcami verejného, odborného a neziskového sektora. Tento postup by sa mal stať štandardom v každej oblasti verejného života.

Boj s korupciou – to nie sú veľké vyhlásenia. To nie sú výkriky a vynášanie súdov a paušálnych obvinení. Boj s korupciou, to je odstraňovanie drobných fľakov v systéme, ktoré na celok vrhajú veľkú čiernu škvrnu. Preto ma osobne povzbudzuje, ak prichádzajú politici, odborníci a zanietení občania s konkrétnymi riešeniami. Ak nebudeme hovoriť v boji proti korupcii o konkrétnych krokoch, stane sa táto téma nielen povrchnejšia, ale aj negatívnejšia. Nehovorím, že pred nami ešte nie je poriadny kus cesty, ale skúsme aspoň niekedy aspoň trochu oceniť to, čo sa nám už na podarilo urobiť.

01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 03:22