Unsplash/Pawel Czerwinski
StoryEditor

Odpad trápi aj slovenských vedcov

20.09.2021, 00:00
To, že energetické zhodnotenie odpadu nemotivuje k recyklácii či ku kompostovaniu, je mýtus.

Zvykli sme si, že odpady sú témou širokej verejnosti, či už doma, vo firmách alebo na školách. Odpadové hospodárstvo má však čoraz dôležitejšie miesto aj na univerzitnej pôde.

Tím odborníkov a vedcov z Fakulty baníctva, ekológie a riadenia geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach nedávno zverejnil zaujímavú štúdiu, ktorá poukázala na výraznú zaostalosť nášho systému spracovania odpadu.

Produkcia smetí z roka na rok rastie a nezastavila ju ani pandémia. V roku 2020 vytvoril Slovák v priemere 446 kg komunálneho odpadu. To bolo o 11 kg viac ako v roku 2019 a o tretinu viac ako pred desiatimi rokmi. Takmer polovica odpadu skončila na skládkach, 44 percent sa podarilo recyklovať alebo kompostovať. Avšak iba osem percent komunálneho odpadu bolo premenených na elektrinu a teplo. A na tento nelichotivý fakt upozorňujú v štúdii aj vedci z Technickej univerzity v Košiciach. Pričom práve Košice sa môžu pochváliť tým, že približne 2 500 domácností je v zimnom období vykurovaných teplom z miestneho zariadenia na energetické využitie odpadu – ZEVO.

Štúdia zároveň vyvracia mýtus, že energetické zhodnotenie odpadu nemotivuje k recyklácii či ku kompostovaniu. Podľa jej zistení je v krajinách EÚ vyššia kultúra odpadového hospodárstva. Obyvatelia viac separujú, viac sa recykluje, ale predovšetkým sa v danej krajine menej skládkuje. Dobrým príkladom sú Nemecko, Holandsko, Rakúsko či severské krajiny. V týchto ekonomikách sa skládkuje do dvoch percent z celkového množstva komunálneho odpadu.

Reformný balík zameraný na prechod EÚ k obehovému hospodárstvu stanovuje na rok 2035 cieľ recyklovať minimálne 65 percent komunálneho odpadu a maximálne 10 percent zneškodňovať na skládkach. Pre Slovensko to vzhľadom na očakávaný nárast produkcie odpadu môže byť problém.

Odborníci preto v analýze dávajú návod na to, ako by sa Slovensko mohlo stať v najbližších rokoch cirkulárnou ekonomikou. Okrem eliminácie odpadu či podpory „re-use“ centier vyzdvihujú kvalitný zber kuchynského bioodpadu a dobudovanie recyklačných kapacít na bioodpad a nerecyklovateľný odpad. Zvyšovanie skládkových kapacít neodporúčajú.

Potenciál vidia aj v dobudovaní infraštruktúry zariadení ZEVO. Či už rozšírením existujúcich kapacít v Bratislave a Košiciach, alebo vybudovaním nových zariadení priamo v regiónoch s najvyššou produkciou komunálneho odpadu a najvyšším podielom skládkovania, teda v Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-25 09:17:19 - Feat.: - Title: Klesajúca inflácia praje maloobchodom. Tržby by v tomto roku mali mierne stúpnuť, ukazuje analýza
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 03:35