Imrich BérešPeter Mayer
StoryEditor

Turecké referendum a „multi-kulti“

27.04.2017, 00:00

Veľkonočné turecké referendum zmení charakter Turecka. Problémom nie je ani tak zmena systému parlamentného na prezidentský, ale ide skôr o to, „kto to hovorí“. Turecká republika bola odjakživa krajinou protikladov. Stáli a stoja proti sebe dva kultúrne názory, iné názory na spravovanie krajiny, na život obyvateľov. Už zakladateľ štátu Mustafa Kemal Atatürk priniesol do tradičnej moslimskej kultúry nové, a nebojím sa napísať, moderné reformy. Veď napokon, krajina by bez nich nemohla pred desaťročiami požiadať o vstup do Európskej únie. Ale ani za ten dlhý čas do cieľa nedobehla. A vidím to tak, že jej aktuálna premena na v podstate autokratický systém spôsobí, že zrejme už ani nedobehne.


Migračná dohoda
Z úst viacerých predstaviteľov Európskej únie počuť, že Turecko už nie je spoľahlivým partnerom. A pritom v roku 2010 to bol práve Erdogan, ktorý pripravil referendum s ústavnými zmenami smerujúcimi do náruče európskych štruktúr. Faktom však je, že ani Turecko už po skúsenostiach Úniu nepovažuje za dobrého partnera. Uzavreli dohodu o migrantoch. Turci svoju časť dodržiavajú, milióny utečencov živia, ošetrujú, vzdelávajú. Únia však podstatnú časť svojich záväzkov nesplnila.


Vrátim sa však späť k „bitke“ dvoch názorových pólov. Aj napriek tomu bola turecká spoločnosť historicky zväčša súdržná. Azda preto, že krajina stála a stojí na jednom zásadnom pilieri, a tým je armáda. Po prevrate síce stratila veľkú časť svojej dôveryhodnosti, no napriek tomu je považovaná za symbol stability. Vždy dokázala udržať poriadok a zabrániť nástupu radikálneho islamu. Jednoducho, Turci takúto pevnú ruku potrebujú.


Európski Turci za Erdogana
Hlasovanie obyvateľov žijúcich v Turecku v nedávnom referende ma vôbec neprekvapilo. Pomerne prekvapujúce je však hlasovanie Turkov žijúcich v krajinách Európskej únie. Tureckí emigranti, ktorých sú milióny, dali svojím postojom najavo jednoznačnú drvivú podporu Erdoganovi. Takmer šesťdesiat percent voličov v zahraničí hlasovalo za ústavné zmeny. Za premenu Turecka na prezidentskú republiku s mimoriadne silným prezidentom sa vyslovilo najviac Turkov v Belgicku, až tri štvrtiny. Inak to nebolo ani v Holandsku, Rakúsku či Nemecku. Naopak, proti boli Turci v Británii či vo Švajčiarsku.


Analytici by očakávali, že prostredie vyspelých demokracií bude mať blahodarný vplyv na kultúru a myslenie imigrantov. Žiaľ, nestalo sa tak. A teraz je už neskoro plakať nad rozliatym mliekom. Stalo sa. A ako sme už niekoľkokrát v histórii počuli: Kocky sú hodené. Jediné, čo teraz možno pomôže, je konštatovanie, že sa zo situácie treba poučiť.


Krv nie je voda
Politika „multi-kulti“ sa ukázala ako nie vždy účinná. Krv nie je voda a referendum nastavilo zrkadlo nám všetkým. S menšinami treba dôsledne, dôkladne a intenzívne pracovať. Sociálne dávky a istoty nie sú všetko. Adaptácia na iné prostredie si vyžaduje každodennú prácu, nielen nalievanie finančných prostriedkov do hrnca, ktorý má deravé dno. Kultúrne a náboženské rozdiely medzi národmi a etnikami ukazujú, že systém „multi-kulti“ nie je nikde optimálne nastavený.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 01:22