Jozef MihálHNtelevízia
StoryEditor

Jozef Mihál: Dôchodky zaliate do betónu

21.09.2021, 00:00
Občan má mať právo na informácie o predpokladanom stave a vývoji svojho zabezpečenia v starobe.

O ústavných zákonoch sa hovorí, že ich cieľom je „zabetónovať“ legislatívne riešenie problému tak, aby ho ďalšia politická garnitúra nemohla poľahky zmeniť.

Možno budete súhlasiť, že ak niečo na Slovensku potrebuje kvalitný „ústavný betón“, tak je to nastavenie dôchodkového systému zacielené na jeho dlhodobú udržateľnosť, riešenia nezvyšujúce deficit verejných financií, ale naopak, a súčasne riešenia garantujúce slušnú životnú úroveň dôchodcov.

Cítiac, že minister Krajniak rezignoval na zámer predložiť ústavný zákon o dôchodkovom systéme, prevzala iniciatívu SaS a pripravila návrh ústavného zákona.

Pokúsim sa na tomto malom priestore predstaviť najdôležitejšie myšlienky. Ak vás to zaujíma, príďte na konferenciu, ktorú organizujeme v stredu 22. septembra 2021 od 10. hodiny v historickej budove Národnej rady SR na Župnom námestí v Bratislave.

Dôchodkový systém by mal byť trojpilierový. Štát by mal podporovať dobrovoľné sporenie na dôchodok (napríklad daňovými úľavami).

Prvý pilier by mal byť priebežne financovaný. Dôchodkový vek by mal byť naviazaný automaticky na vývoj strednej dĺžky života. Dôchodok však bude možné čerpať aj po dosiahnutí stanoveného počtu rokov účasti v priebežnom systéme. Výška dôchodku by mala spravodlivo zohľadňovať obdobie účasti a sumu uhradených platieb. Spravodlivo by mala byť riešená aj otázka dôchodkov priznaných pred alebo po dosiahnutí dôchodkového veku, a to tak, aby celková suma vyplatených dôchodkov bola rovnaká bez ohľadu na to, kedy sa dôchodok prizná.

Druhý pilier, starobné dôchodkové sporenie, by mal byť organizovaný ako príspevkový kapitalizačný systém, ktorého cieľom je najmä dlhodobé zhodnocovanie povinných platieb. Tie by mali byť najmenej vo výške jednej štvrtiny z celkovej efektívnej sadzby platieb do priebežného systému. Platby, uhradené sporiteľmi, sú ich súkromným vlastníctvom. Účasť v druhom pilieri by mala byť automatická od okamihu vzniku účasti v prvom pilieri, s možnosťou vystúpenia z druhého piliera v zákonom určenej lehote. Sporitelia si budú môcť vybrať zo sporiacich stratégií stanovených zákonom.

Dôležitou súčasťou systému je informovanosť občanov. Občan má mať právo na informácie o predpokladanom stave a vývoji svojho zabezpečenia v starobe. K tomu získa príslušné kompetencie Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Tieto návrhy sa nachádzajú už v programovom vyhlásení vlády. Aj preto predpokladáme, že s nimi budú súhlasiť všetci koaliční partneri.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 20:38