StoryEditor

Kto do teba kameňom, ty do neho chlebom

11.05.2017, 00:00

Vari niet človeka, ktorý by sa vo svojom živote nestretol s touto biblickou pravdou, dnes už často prevrátenou vo svojom pravom zmysle slova. Neprajné okolité prostredie, napätie a riziká, číhajú na politikov či podnikateľov a stali sa arénou neúprosného zápasu o existenciu. Gniavia aj tých, ktorí sa usilujú. Nedôvera a pochybnosti sa vkliňujú aj do najužších zväzkov. Rozkoly v rodinách, na pracovisku, na každom kroku.

Mnoho ľudí upadá stavu vyhorenia a letargie. Utiahnutie sa do úzadia, prijatie roly pozorovateľa či sebaobranné revolty iba zhoršujú daný stav. Je to aj vplyvom „systémového dedičstva minulosti“, a pretrvávajúceho myslenia po starom. Je však daromné brojiť proti zmenám, keďže jedinou istotou je istota zmeny! Syndrómy zmien sa prejavujú v zložitých strategických manévroch. Na každej úrovni, počnúc najbližším okolím až po nadnárodné giganty. Nespokojnosť a neustály atak na človeka sa vypomstia aj na psychickom zdraví, nech už ide o vedca, podnikateľa, kohokoľvek, najmä ak riadi zoskupenie ľudí. Mnoho sklamaní a nečestné konanie v každodennom živote zanechá v človeku hlboké stopy. Najmä o podnikateľoch sa utvorila nie najlepšia mienka.

Veľmi často aj veľké úsilie o prospech ľudí sa bagatelizuje a hádže všetkých podnikateľov „do jedného vreca“. Mnohí neveria, že morálka a poctivosť v podnikaní je možná aj v ťažkých časoch. Najnečakanejšie údery pod pás sa udejú najmä, ak ide o peniaze a tiež o dobré meno v podnikaní. Tie ničia priateľstvá, produkujú ohovárania a zasievajú zlobu a nenávisť. Novoty sa často považujú za rúhanie sa tomu, čo bolo dobre doteraz a tak triafajú do inovátora spŕškou kameňov. Dokonca aj keď chleba majú dostatok, vo svojom egocentrizme aj hladom umierajúcemu nedajú ani kôrku.

Morálka a sebectvo stoja proti sebe, a pochybnosti s ňou spojené vnášajú dokonca aj niektorí nobelisti, keď tvrdia, že: „je veľa príkladov firiem a bánk, ktoré sa snažia presadiť viac idealistickou podnikateľskou etikou, ale je ťažké riadiť idealistický podnik“. Tento názor vlastne pripúšťa, že je správne byť tak trochu čestný a tak trochu, keď treba, aj zaklamať. To je paradox doby, ale ak je človek pripravený zlo prekonávať dobrom, nájde správnu cestu života. Návrat k pokore a hľadaniu cesty k zmieru, hoci aj spojením svojich síl vo vede či podnikaní, prinesú ľuďom chlieb a možnosť naplnenia zmyslu života nielen vlastného, ale všade okolo nás. Nečakajme, že sa udejú zázraky, že zlepšenie príde od ľudí „z inej planéty“.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 17:48