Ivan MiklošPavol Funtál
StoryEditor

Ivan Mikloš: Na pravde záleží

22.05.2017, 00:00

Môj prvý, pravidelný dvojtýždňový stĺpček mi Hospodárske noviny uverejnili presne pred desiatimi rokmi. Volal sa „Čo je vidieť a čo nie“ a písal som v ňom o tom, že najmä v ekonómii a ekonomickej politike je potrebné vidieť, vedieť a rešpektovať nielen okamžité, bezprostredné a priame výsledky a dôsledky jednotlivých opatrení alebo politík, ale aj tie nepriame a dlhodobé. Platí totiž, že to, čo sa nám z krátkodobého a ľahko viditeľného a pochopiteľného hľadiska môže zdať ako dobré a pre ľudí prospešné riešenie, je v skutočnosti riešením zlým, ktoré ide v konečnom dôsledku proti ľuďom a ich záujmom. Posledné desaťročie bolo na Slovensku vďaka trom Ficovým vládam doslova festivalom práve takých opatrení, na ilustráciu spomeňme len obmedzenie nezávislosti regulačného úradu a politický tlak na nižšie ceny energií, neúmerné zvyšovanie minimálnej mzdy, zníženie flexibility trhu práce, opatrenia na udržovanie fungovania baníctva a podobne. Ide o opatrenia, ktoré síce riešia nejaký problém, ale spôsobom, ktorý vyvoláva omnoho viac problémov v iných oblastiach. Len tie problémy v iných oblastiach nie sú také viditeľné a zrejmé a často ani nie bezprostredné.

Vyššie popísaný problém nie je ani slovenským špecifikom, ani novým javom. Dá sa povedať, že ide o problém nekompetentnej a nezodpovednej ekonomickej politiky a populizmu. Dnes je problém ešte väčší ako pred desiatimi rokmi. Prišla svetová finančná a ekonomická kríza, z ktorej sa svet doteraz úplne nespamätal, a k tomu sa pridružili narastajúce problémy s imigráciou, radikálnym islamom a terorizmom, destabilizáciou v arabských krajinách a vojnou v Sýrii, gréckou krízou a krízou eurozóny atď. Pridajme k tomu nové možnosti manipulácie, šírenia nepravdivých správ a negatívnych emócií sociálnymi sieťami plus neriešenie narastajúcich problémov alibistickými a populistickými politikmi a výsledkom je nový nárast populizmu, ktorý ohrozuje základy liberálnej demokracie a slobodného trhu. Ohrozenie európskej integrácie, otvorenosti, voľného obchodu je ohrozením nielen prosperity, ale aj slobody. Za slobodu však treba bojovať, a to nielen trestaním xenofóbie a nenávisti, ale aj odmietaním pseudoriešení, ako sú izolacionizmus a protekcionizmus, a čo je ešte dôležitejšie, uskutočnením reforiem, ktoré budú riešiť nakopené problémy. Pretože práve nekompetentná, nezodpovedná populistická politika je v pozadí týchto problémov a ich politických dôsledkov.

Rozhodol som sa ukončiť písanie svojich pravidelných stĺpčekov na tomto mieste. Chcem sa poďakovať Hospodárskym novinám za priestor a všetkým čitateľom za záujem a priazeň.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
11. apríl 2024 08:09