TASR/Ingrid Brocková
StoryEditor

Exportné fórum - diskusia o tom, čo robiť lepšie v zahraničnom obchode

23.09.2021, 00:00
Otvorenosť nášho hospodárstva sa aj počas koronakrízy ukázala byť výhodou.

Ekonomická diplomacia je pre Slovensko, jednou z najviac otvorených ekonomík Európy s relatívne malým vnútorným trhom, životne dôležitá. Hodnota tovarov a služieb, ktoré sa zo Slovenska vyvezú, sa na hrubom domácom produkte krajiny podieľa 93 percentami, čo je najviac z krajín V4. Od schopnosti presadiť sa na zahraničných trhoch de facto závisí náš hospodársky rast, ale aj pracovné miesta.

Otvorenosť nášho hospodárstva sa aj počas koronakrízy ukázala byť výhodou. Podľa prognózy Národnej banky Slovenska aj vďaka rastu zahraničného obchodu naša ekonomika v tomto roku vzrastie o 4,5 percenta, v roku 2022 o 5,9 percenta.Faktom však je, že veľkú časť nášho vývozu v súčasnosti realizujú zahraniční investori a pár veľkých slovenských spoločností. V zapojení slovenských mikro, malých a stredných podnikov do zahraničného obchodu, ktoré tvoria približne 90 percent, zaostávame za našimi európskymi partnermi. Priemer krajín Európskej únie je 41,4 percenta, Slovensko dosahuje len 30,5 percenta.

Ambíciou nášho rezortu je prispieť k zmene tohto pomeru a podporiť internacionalizáciu slovenských firiem. Kompetenciou nášho ministerstva je okrem iného aj koordinácia ministerstiev a verejných podporných agentúr v oblasti ekonomickej diplomacie. A to nielen smerom do zahraničia, ale aj do vnútra krajiny. Úspech totiž začína doma na Slovensku. Sme nielen koordinátorom a partnerom, ale v praxi aj realizátorom a advokátom možnosti rostredníctvom našich ambasád v zahraničí.

Preto aj prichádzame s myšlienkou organizácie konferencie s názvom: “Exportné fórum“.Ambíciou je vytvoriť každoročnú tradíciu interaktívnej platformy pre diskusiu s podnikateľmi a verejným sektorom nielen o tom, ako prispôsobiť našu ponuku, ale aj o tom, aké sú súčasné trendy, nástroje, na čo sa zamerať a ako napomôcť internacionalizácii slovenskych firiem.

Tento rok budeme diskutovať o dopade pandémie na slovenský export, o trendoch a príležitostiach, ktoré táto bezprecedentná situácia naštartovala a ako ich využiť v náš prospech, o megatrendoch v medzinárodnom obchode, na čo sa zamerať a čo robiť pre zvýšenie produktivity. Zároveň sme pre Vás pripravili okrúhle stoly s vybranými expertmi o zvýšení inovačnej výkonnosti, o zapájaní sa podnikateľov do rozvojovej spolupráce, či vývoze potravinárskych výrobkov. Súčasťou programu budú aj praktické informácie o nástrojoch, ktorými export vieme podporiť.

Využite príležitosť spolutvoriť ponuku podpory, dozvedieť sa viac o trendoch v podnikaní a zhovárať sa priamo s našimi ekonomickými diplomatmi prakticky z celého sveta. Len spoločne v dialógu sa nám môže podariť zvýšiť zapojenie mikro, malých a stredných podnikov do zahraničného obchodu a medzinárodných dodávateľských reťazcov. Teším sa na stretnutia a diskusiu už 28. septembra v Hoteli Bôrik. Veľmi ma osobne tesi, že mediálnym partnerom Exportného fóra sú Hospodarske noviny.

https://youtu.be/xCpmrroLncU

01 - Modified: 2023-10-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Rituály a tradície majú silnú výpoveď a význam 02 - Modified: 2023-10-18 13:26:52 - Feat.: - Title: Slovensko má v Česku novú veľvyslankyňu. Mojou prioritou je rozvíjať nadštandardné vzťahy, vraví Brocková 03 - Modified: 2023-09-18 11:57:25 - Feat.: - Title: Odchádzajúca štátna tajomníčka Brocková pre HN: Dôležité je pomáhať pri exporte na nové a perspektívne trhy 04 - Modified: 2023-05-02 13:44:28 - Feat.: - Title: Spoločná agenda – planetárne problémy 05 - Modified: 2022-11-28 15:41:12 - Feat.: - Title: Pomoc Európskej únie pre Ukrajinu neohrozí rozvojové investície v Afrike
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 13:24