NR SRPeter Mayer
StoryEditor

Štát by sa mal naučiť, ako sa prispôsobiť zmenám

V štátnej správe absentuje schopnosť cieľavedome sa meniť.

Nedávno jeden z nás (Andrej Svorenčík) argumentoval na stránkach týchto novín, že najväčší problém Slovenska nie je korupcia, ale nekompetentnosť zodpovedných ľudí na všetkých úrovniach riadenia štátu, ktorá vedie k neschopnosti meniť štát k lepšiemu.

Sir Humphrey zasahuje
Nezodpovedaná zostala otázka, ako dostať kompetentnosť do správy vecí verejných. Tradičný recept je, že treba začať voliť politikov, ktorí sú odborne a morálne schopní viesť krajinu vpred, namiesto politikov, ktorí sú schopní všetkého. Nezohľadnenou chybou však je, že aj tých najschopnejších politikov s najlepšími úmyslami dokáže zomlieť byrokratický aparát. Mnohí slovenskí politici stretli viac alebo menej prefíkané náprotivky Sira Humphreyho zo známeho britského seriálu Áno, pán minister.

​Bez kompetentných úradníkov to teda nejde. Ich príkladom sú napríklad existujúce a budované analytické jednotky na viacerých ministerstvách s prevažne v zahraničí vzdelanými kádrami. Tie v súčasnosti ženú program hodnota za peniaze vpred a vďaka nim vieme o nedostatkoch Slovenska viac než sme kedykoľvek doteraz v histórii Slovenska vedeli. Samosprávy sú na tom oveľa horšie. Môžu sa zväčša oprieť nanajvýš o existujúce vlastné kapacity. No implementácia ich jednotlivých odporúčaní – zmien správania sa štátu v prospech občanov – zostáva na pleciach zvyšných, oveľa početnejších úradníkov.


Kádre riešia všetko
Kľúčová je predovšetkým schopnosť najvyšších úradníkov riadiť zmenu – od vyhodnotenia situácie, identifikácie problému, návrhov riešení, zhodnotenia prínosov, legislatívneho ošetrenia zmeny, zmeny riadiacich a vykonávacích procesov, vyhodnocovania dosahov a úspechu zmeny, teda celkového programového a projektového riadenia


Takáto schopnosť v štátnej správe zväčša absentuje. Menej eufemisticky povedané, schopnosť riadiť a implementovať zmenu vo všeobecnosti chýba, prakticky sa veľmi nerozvíja a málokto na kľúčových politických postoch túto neschopnosť vidí ako problém.


Aj preto už bola minimálne trikrát odložená účinnosť povinnosti obojsmernej elektronickej komunikácie medzi štátom a právnickými osobami. Nevieme vyvlastniť pozemky pod bratislavským obchvatom, a preto sa politici uchýlili k neštandardnému, rýchlo šitému, možno aj protiústavnému riešeniu. A zrejme by aj vyvlastňovaniu pomohol elektronický kataster či e-súdne konanie.


Zmeny iba naoko
Štát tak zvláda zabezpečiť iba jednoduché, aj keď viditeľné, zmeny – zaviesť brannú výchovu, zvýšiť minimálnu mzdu. Komplexné projekty sú však poznačené alarmujúcou mierou zlyhaní. Nestačí, aby kompetentní pracovníci analytických oddelení označili, kde štát najviac zlyháva, a nakreslili, ako má Slovensko v budúcnosti vyzerať a zadefinovali cieľový stav. V štátnej správe absentuje schopnosť meniť sa. A to aj vtedy, keď je jasné, ako má v budúcnosti vyzerať.

Andrej Svorenčík
ekonóm pôsobiaci na Univerzite v Mannheime

Tomáš Vavrák
pôsobil ako konzultant pre verejný sektor

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 14:38