Reuters
StoryEditor

Priemysel na odchode? Slovenských výrobcov z trhu vytláčajú vysoké ceny elektriny

23.09.2021, 00:00
Nedomysleným spôsobom finančných náhrad si robíme medvediu službu.

Európska únia pred niekoľkými rokmi zaviedla systém predaja emisných povoleniek. Jednotlivé členské štáty ich predávajú lokálnym výrobcom s cieľom znížiť emisie CO2, ktoré produkuje ich výroba. Jedna emisná povolenka umožňuje producentovi vypustiť do ovzdušia tonu oxidu uhličitého. Za posledný rok jej cena narástla takmer o 100 percent.

Dbať na ochranu životného prostredia a regulovať jeho záťaž je v poriadku. V poriadku nie je, ak nefungujúci systém kompenzácie nepriamych nákladov dekarbonizácie diskriminuje našich poctivých výrobcov.

Obchodovanie s emisnými povolenkami vystreľuje ceny elektriny na úroveň, ktorá sa pre mnohých slovenských výrobcov môže už čoskoro stať osudnou. Emisné povolenky sú nútené kupovať aj uhoľné elektrárne, ktoré cenu za povolenky premietli do cien elektriny. Priemyselníci, napríklad hutníci, však zvýšené náklady nedokážu preniesť do ceny svojich výrobkov, pretože ich cena sa určuje na globálnom trhu.

Kompenzačná schéma týchto nákladov síce existuje, jej funkčnosť však na Slovenku naráža na nízku návratnosť do priemyslu. Systém kompenzácie má u nás podobu Environmentálneho fondu, ktorý funguje od roku 2017. Tvoria ho práve príjmy z predaja emisných kvót. Žiaľ, prostriedky prerozdelené podnikom sa každoročne znižovali, hoci príjmy fondu prudko rástli.

Na porovnanie, príjmy štátu z predaja povoleniek dosiahli už takmer miliardu eur, avšak priemyselníkom bolo vykompenzovaných len 30 miliónov. Znamená to, že štát nedodržal ani zákonom garantovaných 7,5 percenta. V Česku, Nemecku či v Holandsku sa do priemyslu formou kompenzácie vráti 20 – 25 percent. Naše energeticky najnáročnejšie odvetvia tak strácajú konkurencieschopnosť nielen voči ázijským krajinám, kde nie je taká prísna ekologická regulácia, ale aj voči európskym producentom z krajín s mohutnejšími kompenzačnými schémami.

Dbať na ochranu životného prostredia je v poriadku. Nedomysleným spôsobom finančných náhrad si však robíme medvediu službu. So zástupcami štátu si musíme sadnúť za jeden stôl a definitívne vyriešiť problematiku Environmentálneho fondu.

Okrem toho by sme sa mali zaoberať aj ďalšími výzvami v oblasti životného prostredia. Na Slovensku je to chýbajúca nabíjacia infraštruktúra pre elektromobily a nedostatočné pokrytie elektrickými sieťami či nefungujúci systém odpadového hospodárstva. V celosvetovom kontexte by sme sa mali zaoberať faktami, že 250 miliónov áut vyprodukuje rovnako veľa emisií ako 11 najväčších uhoľných elektrární a jedna cesta veľkej nákladnej lode vypustí rovnako veľa emisií ako desiatky tisíc dieselových áut za celé obdobie ich životnosti.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 02:22