Peter PellegriniTASR
StoryEditor

Sme pripravení na kyberterorizmus?

01.06.2017, 00:00

Ešte pred pár rokmi by to znelo ako titulok zo sci-fi filmu, dnes je to realita. Kybernetická bezpečnosť sa stala jednou z hlavných priorít každej ekonomicky vyspelej krajiny, Slovensko nevynímajúc.


Nedávno útočili hackeri na nemocnice a tie zrazu skolabovali. Pred pár dňami padla sieť britských aeroliniek a tisíce ľudí zostali na letiskách, niektorí bez batožiny a letecká spoločnosť musela zrušiť stovky letov. Pred desiatimi rokmi zaútočili hackeri na Estónsko a štát úplne ochromili.


Na takéto útoky musí byť pripravené aj Slovensko. Ak by sa niekto rozhodol zaútočiť napríklad na našu prenosovú sústavu a v celej krajine by odpojil elektrinu, následky môžu byť nedozerné. Nešla by voda, nefungovali by obchody, benzínové pumpy, chladenie, problém by mali fabriky, nemocnice, domovy dôchodcov, proste všetci. Chaos, ktorý by zavládol, si radšej nechcime ani predstaviť.


Pre nás politikov z toho vyplýva jednoznačná úloha. Potrebujeme zákon o kybernetickej bezpečnosti. Zákon, ktorý bude definovať konkrétne úlohy jednotlivých rezortov a inštitúcií, tak, aby sme vedeli čeliť jednej z najväčších bezpečnostných hrozieb súčasnosti. Jednoduchý príklad pre všetkých. Dnes v rámci obranného systému Renegade vie Slovensko reagovať na lietadlo, ktoré zmení kurz, prestane komunikovať a má namierené napríklad na atómovú elektráreň. Za niekoľko minút sa vieme vďaka systému rozhodnúť, či lietadlo nakoniec zostreliť a ochrániť tak našich občanov. Aj kybernetická obrana musí fungovať na podobnom princípe. Pravidlá musia byť jasne nastavené tak, aby sme v okamihu vedeli vyhodnotiť hrozbu a aby každý zainteresovaný štátny orgán vedel, ako reagovať. Ak dnes Slovensko hovorí, že potrebuje viac investovať do svojej obrany a plniť tak záväzky voči NATO, jej súčasťou musia byť aj výdavky na kybernetickú obranu.


Ak sa nám podarí tento zákon presadiť, Slovensko bude opäť lepšie pripravené. Naša krajina sa však musí pozerať do budúcnosti, sledovať vývoj a snažiť sa držať krok s najnovšími bezpečnostnými trendmi a technológiami. Ak raz zaostaneme, môže sa nám veľmi ľahko stať, že medzeru, ktorá vznikne medzi nami a svetovými lídrami v kybernetickej bezpečnosti, už nebudeme vládať preskočiť. Preto verím, že pri tomto dôležitom zákone nás čaká čisto odborná diskusia a politické tričká si každý nechá vo vlastnej šatni.

01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 21:02