Imrich BérešPeter Mayer
StoryEditor

V hlavnej úlohe verejné obstarávanie

05.06.2017, 00:00

Opäť raz nočná mora zvaná verejné obstarávanie. Nielen že v ňom má Slovensko poriadne rezervy, ale byrokracia okolo neho už vstupuje aj do oblastí, kam by nemusela. A pritom by stačilo, keby sme pri tvorbe našej legislatívy neboli pápežskejší ako pápež, respektíve keby zákony naozaj slúžili tým, ktorým majú – občanom. Verejné obstarávanie zasahuje aj do výstavby nájomných bytov. Bohužiaľ, ako je u nás zvykom, neadekvátne.

Slovenská legislatíva zaviedla pre stavby príliš nízke limity. Od prvého júna sa síce limity zvýšili, ale stále to nekorešponduje s tým, čo chceme výstavbou nájomných bytov dosiahnuť. Platí totiž, že verejné obstarávanie nemusíte použiť iba pri stavbách do 15-tisíc eur. A v tomto sme hlboko podliezli latku európskej smernice, ktorá to vyžaduje až od 5,225 milióna eur. Uznáte sami, že to je poriadny rozdiel. Keď to privediem do extrému, verejné obstarávanie je potrebné už pri výstavbe jedného parkovacieho miesta. Pýtam sa, takto chceme podporovať výstavbu nájomných bytov? Takto chceme prinútiť mladých ľudí cestovať za prácou?

A ešte pár slov na vysvetlenie. Štát momentálne podporuje iba obecné sociálne bývanie. Lenže, objem zdrojov je limitovaný a záujem miest a obcí je ako na hojdačke. Keď peniaze sú, záujem je, keď sa minú, záujem ochabuje. Summa summarum, ročne sa dokončí približne 2-tisíc nájomných bytov, ktoré postavia z verejných zdrojov práve samosprávy. No a brzdou je zmienené verejné obstarávanie. Preto sa hľadajú cesty a cestičky, ako prísť do cieľa. Aj keď kľukato. Začala sa uplatňovať metóda kúpy už hotového domu od developera. Pri nej sa zákon o verejnom obstarávaní neuplatňuje. Ale ako všetko, má to svoje ale... Obec si totiž musí na realizáciu stavby developerom zobrať úver, aby byty mohla kúpiť. No a developer chce mať vopred podpísanú zmluvu s obcou, že novopostavený bytový dom bude v jej vlastníctve. Preto aj tento systém často narazí a nepohne sa ďalej.Imrich Béreš

Kde vidím východisko? Konečne začať premýšľať o zvýšení limitu na verejné obstarávanie pri výstavbe nájomných bytových domov. Nie 15-tisíc, ale minimálne 1,5 milióna eur. Potom obce, mestá, ani developeri nebudú musieť hľadať tŕnisté cesty, ako zákon obísť. Výstavba sa začne realizovať tak, ako sa má a možno si o pár rokov budeme môcť povedať: Slovensko už nie je v počte nájomných bytov na chvoste.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 20:17