TASR/Marko Erd
StoryEditor

Rozvrátené školstvo čaká na zmeny 30 rokov

24.09.2021, 00:00
Záujem o župné školy vzrástol za posledné tri roky o 34 percent.

Najtrestuhodnejší výsledok vlád od roku 1993 je rozvrátené školstvo. Ešte ani tie dobré a reformné nedokázali nájsť odvahu a know-how na zmeny. Na všetkých stupňoch. Bohužiaľ. Až teraz sa konečne dejú pozitívne zmeny, o 30 rokov neskôr, ako boli potrebné.

V kraji máme 57 župných škôl a školských zariadení. Keď som nastúpil na úrad, ihneď sme začali s reformami. Pustili sme sa do rekonštrukcií budov a zveľadenia areálov, otvorili sme desiatky nových odborov, zlepšili podmienky pedagógom, zatraktívnili odborné školstvo, rozbehli sme duálne vzdelávanie a podporili veľa dobrých nápadov samotných študentov. Vzdelanie musí byť dostupné a kvalitné.

Ak po sebe niečo chcem nechať, tak určite lepšie školstvo. Mladí ľudia potrebujú možnosť prejaviť svoju osobnosť a kreativitu. Na župných školách vznikajú nové odbory, bilingválne triedy, podporujeme účasť na medzinárodných projektoch.

Školy musia byť moderné a pekné. Tie naše neustále modernizujeme a skrášľujeme, pristavujeme a opravujeme. Trúfli sme si aj na náročné rekonštrukcie ako výmena historických okien na budovách kultúrnych pamiatok, kde sídlia dve naše školy – na Fajnorovej a Zochovej. Na vedľajšej koľaji bolo posledných 30 rokov najmä odborné školstvo. Snažíme sa to meniť a jedno za druhým budujeme centrá odborného vzdelávania a prípravy. Študenti dostanú zázemie, kde sa môžu venovať odborným predmetom.

Učitelia musia byť spokojní. Myslím si, že existuje priama úmera medzi spokojnosťou učiteľa a kvalitou práce s mladými. Ohodnotiť ich môžeme morálne alebo finančne, na župe robíme oboje. Každý rok oceňujeme najlepších. Podľa svojich možností dvíhame platy, dávame odmeny, preplácame mimovyučovacie hodiny a jazykové kurzy. Novinkou je príspevok na dopravu.

Absolventi nesmú končiť na úrade práce. Ani superkvalitná škola a výborný prospech nie sú zárukou, že tam mladí neskončia. Odbory na župných školách preto kopírujú trh práce a sú tiež výkladnou skriňou duálneho vzdelávanie, čiže kvalitnej praxe počas štúdia. Veľakrát sa stane, že naši absolventi majú dohodnuté zamestnanie skôr, ako majú v ruke vysvedčenie alebo výučný list.

Odborné školy potrebujú vrátiť prestíž. Remeslo má zlaté dno. Doslova. Šikovný remeselník môže mať násobne vyšší plat ako absolvent univerzity. Netreba dieťa za každú cenu dávať na gymnázium. Aj z odbornej školy sa dá ísť na vysokú.

Záujem o župné školy vzrástol za posledné tri roky o 34 percent. Som na náš školský tím veľmi hrdý a svojmu nástupcovi odovzdám župné školstvo v rádovo lepšej kondícii, ako sme ho preberali.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 12:44