TASR/Martin Baumann
StoryEditor

KOMENTÁR: Doping optimizmu pre našu 21-tku

16.06.2017, 10:30

Futbalu drukujem už roky a zápasy dvadsaťjednotky sa zväčša hrajú na štadióne na jazerách len pár minút chôdze od môjho domu. Tipujem, že rok kohúta prinesie futbalovým mladíkom úspech. Po rozšírení turnaja na 12 tímov je súčasný káder trénera Hapalu outsiderom. V tejto vekovej kategórii však nie je o prekvapenia núdza.

Hráči sú mladí a napriek tomu, že mnohí z nich sú už dnes hviezdy európskych veľkoklubov, futbal je kolektívna hra a súhra tímu je viac ako hviezda jednotlivca. Ako sa vraví, jedna lastovička leto nerobí. To je príklad mladého Portugalca Renata Sancheza, ktorého na stránke UEFA za hlavnú hviezdu turnaja pasuje najviac odborníkov. Hviezdičky nášho Lászlóa Bénesa či Čecha Patrika Schicka si však fajnšmekri tiež všimli. Posledné majstrovstvá Európy v Česku vyhrali pred dvoma rokmi pomerne prekvapivo Švédi. Historicky sú zas najúspešnejším tímom mladí Taliani. Tí však pred dvoma rokmi prešli cez náš tím v baráži len vďaka kontroverzným verdiktom škótskeho rozhodcu, ktorý troch Slovákov v odvete v Taliansku v zápase vylúčil.

V piatok nás čaká domáce Poľsko. Podľa stávkových kancelárií majú Slováci zhruba tretinovú šancu na víťazstvo. Domáci Poliaci už proti nám vytiahli psychologické zbrane: na autobus namaľovali slovenský znak s dvojkrížom, ale bez trojvršia. V zápase budú pod tlakom očakávaní, čo môže byť ich nevýhodou. Tipujem, že zápas po úvodnom góle Poliakov otočíme na víťazných 2:1. Matúš Bero a László Béneš sú top favoritmi na strelenie gólu.

Favoritom skupiny je Anglicko, ktoré prešlo kvalifikáciou bez prehry a podľa očakávaní zvládne úvodný duel so Švédmi. V pondelok popoludní proti nám predvedie Anglicko zdrvujúci ofenzívny tlak, ale štvorročné skúsenosti dirigenta stredu poľa a špílmachera Alberta Rusnáka z Manchester City nám pomôžu udržať s ostrovanmi remízu.

Záverečný zápas so Švédskom bude čerešničkou na torte nášho výkonu na majstrovstvách Európy. Po ťažkom zápase s Angličanmi sa naša futbalová hravosť a kombinačno-ofenzívna sila naplno rozvinie v zápase so Švédmi, ktorých podľa mojich intuitívnych modelov rozdrvíme 4:0. Hetrikom sa zaskvie Adam Zreľák a bude nielen v hre o strelca turnaja, ale vypýta si tým pozvánku do reprezentačného Á-čka na septembrový domáci zápas so Slovinskom.

Teórie o neskoršom priebehu turnaja si nechám na ďalší komentár. Tento je optimistický. Taký ten fanúšikovský. Ale to sa pred majstrovstvami žiada. Prajem mladým futbalistom nielen kvôli tomu, aby si ich našli dobré európske kluby. Ale hlavne kvôli tomu, aby ich hra inšpirovala iných, ktorí dnes behajú po ihriskách na dedine so školskými taškami ako futbalovou bránou.

Naposledy sme v Európskej juniorskej elite hrali pred 17 rokmi doma. Ziskom „zemiakovej“ sme sa kvalifikovali na olympiádu do Sydney. Juniorsky úspech partia okolo Szillyho Németha, Kamila Čontofalského, Karola Kisela, či Vraťa Greška však do seniorskej reprezentácie nepreniesla. Výraznejší prienik priniesla až Škrteľovsko-Hamšíkovská generácia, ktorá bola v čase posledných juniorských úspechov ešte v puberte.

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 08:30