Ondrej MatejPeter Mayer
StoryEditor

Trasovanie legendárnej Hodvábnej cesty z Číny nezávisí od slovenskej vlády

19.06.2017, 00:00

Ak by slovenská vláda mala reálny záujem o trasovanie novej Hodvábnej cesty cez naše územie, tak by sa prioritne usilovala na medzinárodnej scéne o uzmierenie Ruska s Ukrajinou a ukončenie ich vojenského konfliktu. Akokoľvek to znie nereálne a nad naše sily, je to jediná stratégia, ktorá môže Slovensko dostať na mapu novej Hodvábnej cesty.
Možné trasy

Najlogickejšie a najrýchlejšie trasovanie novej Hodvábnej cesty by viedlo z Číny cez Rusko, Ukrajinu a Slovensko do Európy. Pre Slovensko by to malo obrovský prínos, pretože všetok tovar, ktorý by prichádzal z Číny, by sa u nás prekladal zo širokorozchodnej trate na európsky železničný rozchod. Od nás by sa ďalej tovar prepravoval po železnici alebo aj po cestách. Ale kvôli vojenskému konfliktu Ruska s Ukrajinou sa hovorí o trase, ktorá by išla cez Poľsko alebo južne cez Rumunsko. Obidve trasy obchádzajú Ukrajinu, a tým aj Slovensko.


Pokračovanie tohto konfliktu vylučuje, aby tovarové toky z Číny smerovali cez Slovensko, tu sa prekladali a pokračovali ďalej na západ, sever a juh Európy. Nepomôžu nám žiadne koncepcie, plánovanie na ministerstve hospodárstva ani lobovanie v Pekingu.


Plané snahy
Náš záujem o reálny vstup do projektu novej Hodvábnej cesty sa nemôže opierať o naše tiché tolerovanie ruskej expanzie a oficiálnu podporu Ukrajiny. Naša pozícia by mala byť v hľadaní kompromisu a diplomatickej snahe o urovnanie vojenského konfliktu.


Členovia slovenskej vlády potom zbytočne plánujú trasovanie, výstavbu moderného terminálu intermodálnej prepravy v Košiciach a zbytočne schvaľujú koncepciu rozvoja hospodárskych vzťahov medzi Slovenskom a Čínou. Tiež humorne znie pre odbornú verejnosť snaha ministerstva hospodárstva získať aspoň 50% podiel na tranzitných prepravných tokoch z Číny do Európy. Alebo skutočne sa nájde niekto na Slovensku, kto si myslí, že Poliaci sa dobrovoľne s nami podelia o polovicu tranzitu smerujúceho po novej Hodvábnej ceste do Európy?

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
14. apríl 2024 03:47