Robert FicoPavol Funtál
StoryEditor

Je čas vyčistiť si okuliare

27.06.2017, 00:00

Slovenské mienkotvorné médiá sa v uplynulých dňoch dozvedeli pre ne veľmi smutnú správu. Mojej vláde sa podarilo dosiahnuť historickú mieru nezamestnanosti, ktorá sa dostala pod hranicu z roku 2008 na 7,36 percenta. Krajina, ktorej obraz intenzívne maľujú každý deň čiernymi farbami, dosiahla ďalší dôležitý medzník v oblasti sociálnej politiky. Májové výsledky nezamestnanosti sú krutým zrkadlom pre všetkých, ktorí podľa vlastného presvedčenia žijú v štáte bez perspektívy, kde je skoro nedemokratický režim a zlá ľavicová vláda. Viem si predstaviť titulky v médiách, ak by tu bola vláda rovnakého politického vierovyznania, aké majú niektorí autori. Obrazmi stredoeurópskeho ekonomického „Tigra“ by sa to tu len tak hemžilo, až by sa človek nemal pred ním kam schovať. Takto to prešlo len suchým konštatovaním faktov alebo dokonca ich spochybňovaním.

Chcem však zdôrazniť, že dosiahnutím historických hodnôt sa naša práca vôbec nekončí, naopak, začína sa boj s nezamestnanosťou v úplne iných podmienkach, než sme boli zvyknutí v minulých rokoch. Potvrdzujú to aj výsledky návštevy generálneho tajomníka OECD Angela Gurríu, ktorý oficiálne predstavil Ekonomický prehľad Slovenska za rok 2017. Zhodli sme sa na tom, že ekonomike sa mimoriadne darí, máme vo výbornom stave verejné financie a veľmi nízky verejný dlh. Problémom však zostáva, že nedokážeme tento úspech pretaviť do rýchlejšieho tempa zvyšovania životnej úrovne. Najnovšie prognózy nám pritom predpovedajú rast ekonomiky v budúcom roku na úrovni 4,2 percenta, dokonca odhadujú, že do roku 2020 by mohla nezamestnanosť klesnúť na kedysi nepredstaviteľných 6,2 percenta.

Aby sme naplnili tento cieľ, musíme uskutočniť celý rad ďalších krokov v oblasti sociálnej politiky, aby sme zabezpečili kvalifikovanú pracovnú silu pre zamestnávateľov. Ministerstvo práce už pripravuje množstvo vzdelávacích a rekvalifikačných aktivít, ktoré boli zostavené v spolupráci so zamestnávateľskými zväzmi. Táto cesta zabezpečí, aby si zamestnávatelia vyškolili budúcich zamestnancov presne podľa svojich potrieb a požiadaviek. V súčinnosti s tým je nutná reforma školstva, ktorá zastaví prúd nepoužiteľných absolventov na trh práce. Ak chceme zaplniť tých takmer 60-tisíc voľných pracovných miest, ktoré aktuálne evidujú úrady práce, iná cesta nie je možná. Možno časom pochopia aj médiá, že ekonomický „Tiger“ rozkladom pravice neodišiel, len ho vedome prehliadali. Je čas vyčistiť si okuliare, páni.

01 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 04 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 05 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 19:46