Oszkár VilágiPeter Mayer
StoryEditor

Poslankyňa Remišová a jej oligarcha

30.06.2017, 00:00

Dobro posilniť a zlo obísť, hovorí tibetské porekadlo. Poslankyňa Remišová to však vidí opačne, preto na tlačovke vyzvala ministra školstva, aby neudelil dotáciu vo výške 1,5 milióna eur na dostavbu štadióna v Dunajskej Strede. Zo slovenskej prvej futbalovej ligy postupujú vždy tri mužstvá do medzinárodných pohárových súťaží. Štadióny, ktoré by spĺňali medzinárodné kritériá, však máme iba dva. Pred rokom aj pol sme mali dokonca iba jeden. Sme unikátom v Európskej únii.


Poslankyňa Remišová je na to asi pyšná, ja sa však za to hanbím. V Dunajskej Strede ľudia majú radi futbal a zaslúžia si, aby mali štandardné futbalové sviatky. Keď prideľovali dotácie na štadióny, klub dostal iba 2,4 milióna na rekonštrukciu, iné kluby dostali rádovo viac. Keď som sa rozhodol stavať nový štadión, vedel som, že sa môžem spoľahnúť iba na seba. Celkové náklady na nový štadión budú okolo 24 miliónov eur a keď vláda schváli dodatočnú dotáciu, tak príspevok štátu nebude prevyšovať ani dvadsať percent celkových nákladov. Na odplatu však umožňujem reprezentáciám Slovenska, že pätnásť rokov môžu hrať na štadióne bezodplatne. To je však iba jeden aspekt.


Poslankyňa Remišová, špecialistka na DPH, musí vedieť, že investícia do tohto štadióna vygeneruje aj DPH približne vo výške päť miliónov eur. Do výstavby akadémie investuje klub ďalších osem miliónov, čo vygeneruje ďalších 1,6 milióna eur vo forme DPH do štátneho rozpočtu. Keď to spočítame, tak klub odvedie do rozpočtu 6,6 milióna eur, pričom dostane 3,9 milióna eur. Keď hovoríme o peniazoch daňových poplatníkov, klub je prispievateľom, kým pani poslankyňa a jej strana OĽaNO obdrží bez jej mesačných príjmov za toto volebné obdobie zo štátneho rozpočtu 7 092 000 eur. Je teda čistým odberateľom.


Na populistickú otázku poslankyne, prečo nie mládež dostáva peniaze z rozpočtu iba dodám, že v klube s 250 deťmi pracuje viac ako tridsať trénerov a za sezónu odtrénujú niekoľko tisíc hodín. Zahraničný investor aj za menšie investície získa daňové úľavy, ja iba negatíva. Moju reakciu na vyhlásenie poslankyne ani jedny noviny nezverejnili a redaktor Sme návrh, aby sa prišiel pozrieť do Dunajskej odmietol, že na to nemá čas, napriek tomu, že predtým o tom napísal dlhý článok plný invektív.


Teraz som vyplnil svoje daňové priznanie, zaplatil som ako fyzická osoba státisíce eur daní, na čo som pyšný. Moje dane slúžia aj na výplatu poslankyne Remišovej. Mala pravdu, som jej oligarcha, keďže poslankyňa a jej strana žijú aj z mojich peňazí.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 16:43