Richard SulíkMarek Kmeť
StoryEditor

Richard Sulík: Nech vám ani nenapadne priznávať príjmy

10.07.2017, 00:00

Predstavte si, že ste sociálny prípad, poberáte sociálne dávky a chcete si niečo privyrobiť, povedzme zametaním. Nech vám ani nenapadne to robiť oficiálne a ak predsa len áno, štát vám to pekne zráta. Konkrétne vám zníži sociálne dávky o 75 percent toho, čo si privyrobíte. Ak si zametaním privyrobíte povedzme 100 eur, o 75 eur vám štát zníži sociálnu podporu a predtým ešte naparí sociálne odvody (a trochu neskôr zdravotné), ktoré patria k najvyšším na svete.

Pasca chudoby
Úprimne, museli by ste byť padnutí na hlavu ísť si privyrábať a snažiť sa vlastnými silami dostať z nelichotivej situácie. Štát pekne vystaval obrovskú bariéru, aby vás držal v chudobe.

No a práve tento problém rieši odvodový bonus. Každému občanovi najprv prizná životné minimum a ak niekto začne robiť, tak mu ho nezoberie, ani nezníži o 75 percent, ale len o 10 percent. Odborne povedané, marginálne zdanenie (zdanenie posledného zarobeného eura) klesne z vyše 80 percent asi na polovicu. To je dosť málo na to, aby ste boli motivovaní si začať privyrábať a takto sa dostať do pracovného procesu.

Odvodový bonus
Odvodový bonus rieši aj množstvo iných problémov ako len ten, že odstraňuje bariéru medzi pracovaním a nepracovaním, napríklad výrazne zjednodušuje sociálny systém, výrazne znižuje odvody a podporuje matky.

Avšak, priznávam, že v poslednom čase vznikli pochybnosti o tom, či nevznikne príliš veľký výpadok vo verejných financiách. Jeden mladý bloger venoval odvodovému bonusu sériu článkov a v podstate nás dokopal k tomu, aby sme spresnili a zaktualizovali výpočty. To sme aj spravili, s výsledkom, že odvodový bonus je rozpočtovo neutrálny. A ak nie je, tak bude. Jednoducho sa upravia sadzby alebo sa pripustí mierny deficit. Lebo tým, že výrazne zvýši motiváciu ľudí pracovať, bude menej nezamestnaných. Nie tých kvalifikovaných, tí už prakticky všetci zamestnaní sú, ale tých nekvalifikovaných, ktorých náš dnešný sociálny systém drží v pasci chudoby.

Záverom teda ďakujem blogerovi Jánošovi a veľmi oceňujem, že sa poctivo do problematiky zapracoval a nás na viacero chýb upozornil. Odvodový bonus sme mohli zlepšiť a spresniť a SaS ako súčasť vlády ho uvedie do praxe.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 20:38