StoryEditor

Maratón so šprintérskymi výkonmi

20.07.2017, 00:00

Z amfiteátrov minulosti a športových arén vstúpili hrdinské výkony do spoločnosti i do moderných podnikateľských priestorov. Dokumenty doby v sebe ukrývajú príbehy úspešných osobností, ktoré sa v časoch presadzovania svojich cieľov nie vždy láskali so svojimi najbližšími. V zápase o vysnívané méty však neraz priniesli aj ťažké škody na vlastnom zdraví. Nikto nezrátal, koľko horkých piluliek, koľko dopingu vstrebali do svojho organizmu navonok slušní prominentní reprezentanti v športe či podnikaní. Úsmevmi a kultivovanou rečou zahmlievali aj svoje nemalé starosti.

Po prekonaní natálneho obdobia spoločenskej transformácie neblahé počiny naberajú nový rozmach, rúcajúci morálku a etiku správania sa medzi ľuďmi. Zasahujú však mladšiu generáciu, ktorá svoj deň začína vstupom do pomyselného ringu, kde sa odohráva tvrdý zápas o prežitie. Šermujú navlečenými rukavicami s olovenou výstelkou a je im jedno, že každý zásah môže priniesť deštrukciu. Predstavu ťaženia potom napodobňujú aj v skutočnosti. Na stupňoch víťazov sa striedajú nafúkaní narcisti, neváhajúci rozdávať údery pod pás. Opojení túžbou sa dopujú látkami, ktoré ničia organizmus a zdravý rozum človeka. Do éteru sa dostanú aj zrnká pravdy o pozadí víťazstiev. Potom prichádza pád a odhalenie klamu, debakel poctivosti, následne dištanc a hanba. Snaha prosperovať aj za cenu podvádzania je nebezpečným experimentom nielen v športe. Je porovnateľná s podnikaním. Každé zakopnutie prináša nielen stratu vodcovských pozícií, ale doslova ohrozuje celý podnik. Konkurencia likviduje hranice možného a nerešpektuje zákony prírody ani ekologické limity. Liekom, čo vždy „zaberie“, je neškodný doping, odporúčaných doktormi pod rúškom „znalosti“.

Povahu hazardných hráčov však majú nielen milovníci automatov, ale aj podnikatelia, ktorí svoje práva zveria do rúk burzových maklérov. Dejiskami prevratných zmien sú svetové arény, kde je výnimočnosť závislá od udalostí a výrokov osobností. Ďalší tasia svoju pozíciu poradím v nestabilných rebríčkoch „naj“, zo zoznamu ktorých vypadli aj ľudia či korporácie zvučných mien. Súťaž na globálnych trhoch však pokračuje. Ani víťazi to nemajú ľahké, hoci im na hrudi žiari olympijská medaila. V zmesi sĺz radosti i sebaspytovania o zmysle dosahovania maxima možno prehodnocujú svoje konanie. Napriek všetkému v každej sfére života rastie tempo a množstvo už ani nie tréningových dávok, ale vytrvalého šprintu na maratónskej trati.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 12:03