masloReuters
StoryEditor

Prečo je maslo drahé

21.07.2017, 00:00

Maslo už nie je luxusným tovarom len u nás doma. Pekári vo Francúzsku chcú zdražiť croissanty, pri pečení ktorých je tento tuk rozhodujúcou surovinou a Briti už boli varovaní, že na Vianoce, keď väčšina domácností pečie cukrovinky s maslom a brandy, ho môže byť nedostatok.

Na rast cien masla v Česku upozornili najnovšie údaje o inflácii, ktoré ukázali, že cena masla stúpla medziročne až o 43 percent a ťahala vyššie ceny potravín. Do tuhého ide s cenami masla aj inde v Európe.

Za rastúcou cenou masla je klesajúca výroba mlieka, ktorá je podľa údajov OSN nižšia v dôsledku nepriaznivého počasia. Ceny na svetových trhoch dokonca poskočili na historické maximum. Nepriaznivé počasie sa týka južnej pologule, predovšetkým Austrálie a Nového Zélandu, kde je produkcia mlieka nižšia ako po minulé roky. Pokles produkcie však zaznamenali aj v EÚ, USA a Argentíne, teda najvýznamnejších svetových producentov.

Nový Zéland je najväčším svetovým exportérom mliečnych komodít, ako napríklad plnotučné či odtučnené sušené mlieko, ktorých exportuje až 95 percent celkovej domácej produkcie. Naopak, spotreba masla naďalej rastie. Analytici to pripisujú tomu, že väčšina zákazníkov volí prírodné potraviny ako maslo a margarín nechávajú ležať na regáloch obchodov. Popularite masla pomohli aj vedecké štúdie, ktoré spochybnili súvislosti medzi maslom a kardiovaskulárnymi chorobami. Najväčším nákupcom mlieka a produktov z neho sú však Číňania.

Podľa analytičky Patty Claytonovej z poľnohospodárskej asociácie Agriculture and Horticulture Development Board nemá väčšina poľnohospodárov kapacitu na ďalšie zvýšenie produkcie. Rekordné ceny sa pritom do prehodenia výhybky mliekarní a profitovania z drahšieho masla zatiaľ nepremietli. Okrem masla totiž mliekarne stále produkujú aj mlieko, smotanu či syry. Analytik dánskej Rabobanky Kevin Bellamy upozornil na to, že po tom, čo ceny mliečnych výrobkov v rokoch 2014 a 2015 klesli, mnoho fariem v Európe a Brazílii dnes bojuje s nedostatkom mladých kráv. Súčasné zásoby masla akútny nedostatok neriešia, pretože v časoch rastúcej ceny sa postupne zmenšili na minimum.

Aj keď sa podľa analytikov ceny masla postupne stabilizujú na nižších úrovniach, korekcia cien môže trvať niekoľko mesiacov. Ďalší rast na súčasnú, historicky vysokú úroveň, neočakávam.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 12:22