HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Alojz Hlina: Fico, Cuky-Luky a rybie prsty

21.07.2017, 12:31
Kresťanskí demokrati minulý piatok symbolicky pred obchodným domom zahraničného reťazca vyhlásili zápas o slovenskú bryndzu. 

Tesne po víkende, v utorok, sa Robert Fico zobudil a urobil z Úradu Vlády SR minimarket a ohlásil, že ide bojovať za rybie prsty. Náhoda je náhoda, pes je pes. 

Problém dvojakej kvality potravín je známy dlhšie. Fico je už štvrťstročie vo vrcholovej politike. Za ten čas toho mohol urobiť veľa, neurobil však nič. Poďme sa teda pozrieť na to, čo plánuje urobiť (rozumej neurobiť) teraz.

Na základnú kalibráciu a vnorenie sa do problému je potrebné ísť až na ďaleký Východ. Číňania hovoria: yī fēn qián yī fēn huò. Jednodolárova cena = jednodolárový tovar.

Obchodníci zo strednej a východnej Európy po skončení komunizmu objavili Čínu. Prišli tam nakupovať s jedinou požiadavkou: lacné, lacné a ešte lacnejšie. A Čína vyhovela. Tak vznikli plastové kľučky, košele na jedno opratie, tenisky na jedno použitie. Čo si zaplatil, dostaneš. 

Tento tlak na cenu nebol len v spotrebnom tovare, ale aj v potravinárskej oblasti. A tam, ako sa hovorí, už končia všetky žarty. Tlak na cenu bol niekedy absolútny. Nič viac, len cena bola dôležitá. 

Tam niekde je prapočiatok nášho problému aj s rybími prstami. R. Fico sa pri krabiciach s rybími prstami rozčuľoval, že tie naše sú o 20 gramov ľahšie, majú o 7 % menej mäsa a že stoja rovnako, ako v Rakúsku. 

Mohol by už niekto R. Ficovi povedať, že ceny výrobkov určuje niekto iný a nie Úrad Vlády SR? Pre korektnosť treba uviesť, že na obale „východoeurópskej edície“ rybích prstov bol správny údaj o váhe výrobku a množstve obsahu mäsa. Výrobca by mal problém, ak by tieto údaje nezodpovedali skutočnosti. 

Za úvahu skôr stojí, prečo producent vyrába aj „edície“ pre V4. Prečo prestavuje linky? Prečo mení receptúru, načo tvorí nový obal a riskuje dokonca aj rozčúlenie R. Fica nad jeho výrobkami? Nie som si istý, či tých ušetrených 20 gramov na balení za to stojí. Problém je asi niekde inde. Problém je v tom, že V4, špeciálne Slovensko, dokázalo vytvoriť na predaj potravín monopoly. Reťazce tlačia výrobcov do nízkych cien. Výrobca, ak si chce zachovať tvár voči svojim odberateľom v západnom svete, vytvorí východoeurópsku mutáciu výrobku a svojim dlhoročným západoeurópskym dodávateľom povie: predávam to na Východ lacnejšie, ale trochu iné.

Výrobca to aj korektne uvedie na obale. Problém je, že reťazce využívajú svoj monopol: nakúpili lacno, ale predávajú ako monopol, teda draho. Preto je možné, že rybie prsty nižšej gramáže s nižším obsahom mäsa sa na chudobnejších trhoch predávajú za rovnakú cenu ako tie kvalitnejšie na západoeurópskych trhoch, kde sú priemerné mzdy a dôchodky omnoho vyššie. 

Hovorí sa, že je umenie kúpiť kvalitné za dobrú cenu. A rovnako sa hovorí, že len blbec kúpi nekvalitné za cenu vysokú. 

Zlá hospodárska politika nášho štátu a hlavne Fica z nás urobila hlupákov, ktorí nakupujú menej kvalitné potraviny draho. Ak by na Slovensku fungoval trh, východoeurópske rybie prsty by boli na našich pultoch lacnejšie ako tie kvalitnejšie v Rakúsku.

Ak by na Slovensku fungoval trh, tak by reťazce teraz po Ficovej reklame doviezli aj tie „rakúske“ rybie prsty a predávali by ich za cenu ako v Rakúsku. Vedľa nich by ležali tie lacnejšie východoeurópske. Neurobia to však, lebo oni predávajú východoeurópske za cenu rakúskych. Na Slovensku trh nefunguje. Trh s potravinami ovládajú monopoly. 

Chyba je v monopoloch. Chyba je v tom, že u nás je reťazec silnejší ako Ministerstvo pôdohospodárstva. 

R. Fico by si mal na tej tlačovke sypať popol na hlavu. Mal by sa ospravedlniť našim občanom za zlú hospodársku politiku a nie nadávať na Európsku komisiu. Výrobca, ktorý uvedie správnu gramáž a správne zloženie svojho výrobku nič neporušuje. Výrobca neurčuje cenu na pulte. Výrobca by dokonca ocenil, ak by mal kvôli rozšíreniu odbytu v regáli dva svoje výrobky: lacnejší a drahší. Ale nebude mať, lebo náš trh nefunguje. V krajine, v ktorej vládnu kryptovaní komunisti, ani nemôže. Lebo oni tomu nerozumejú.

Nečakaj od ľudí, ktorí sú platení za to, aby nerozumeli, aby porozumeli. Žiaľ, oligarchom a niektorým obchodným skupinám tento stav vyhovuje. Platia našim politikom za to, aby nerozumeli. 

Fico to opäť nezvládne. Monopolov sa bojí. V EÚ ho vysmejú. Už aj tí najtvrdší socialisti v EÚ sa mu budú snažiť vysvetliť, že ceny neurčuje Úrad Vlády SR alebo EÚ. A rakúskym obchodníkom po super reklame, ktorú im zabezpečil R. Fico stúpne obrat. Okrem Cuky a Luky tam už nakupovať bude celá Bratislava.

Ficove rybie prsty majú širší zmysel, ako by sa mohlo zdať. Rovnako ako naša bryndza.

Na zabezpečenie svetového mieru je tu okrem venezuelskej miss aj náš premiér Robert Fico. My sme skromní a pokorní. My ochránime našu bryndzu. Verím, že neskôr ľudia pochopia, prečo to bolo dôležité.

01 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 02 - Modified: 2024-04-18 07:57:18 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu koalíciu nakoniec vytvoril medveď hnedý 03 - Modified: 2024-04-17 09:35:50 - Feat.: - Title: Majerský v HNtelevízii o liste von der Leyenovej: Prečo im kroky Poľska nevadia? Nech majú rovnaký meter 04 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 05 - Modified: 2024-04-12 12:35:05 - Feat.: - Title: KDH podporí odvolávanie Dolinkovej, ak sa potvrdia problémy s plánom obnovy
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 11:04