StoryEditor

Tretí pilier ničí neistota

07.10.2010, 00:00

Súčasný dôchodkový systém sa skladá z troch pilierov. Prvý pilier - priebežný - prerozdeľuje. V druhom pilieri, povinnom, štát núti sporiť. V treťom (dobrovoľnom alebo doplnkovom) motivuje sporiť. Zrušenie motivácie sporiť v treťom pilieri preto logicky vyústi do jeho zániku.

Problematiku doplnkového dôchodkového sporenia je potrebné chápať v dvoch rovinách. Na základe aktuálneho demografického vývoja medzi odborníkmi panuje zhoda na nutnosti dobrovoľného sporenia na dôchodok. Existujú dva základné spôsoby zabezpečenia tohto cieľa. Všeobecné zvýšenie znalosti danej problematiky, ktoré by viedlo k zvýšenému dobrovoľnému sporeniu verejnosti na dôchodok. Alebo motivovaním na dlhodobé sporenie na dôchodok. V rozumnom horizonte však prvá možnosť je len veľmi ťažko uskutočniteľná.

O forme ideálneho usporiadania dôchodkového systému môžeme, samozrejme, diskutovať neustále a aj by sme mali. Pravda je však taká, že hlavná diskusia sa uskutočnila v období, keď sa reformoval dôchodkový systém. Jeho tvorcovia sa vtedy rozhodli, že v rámci tretieho dôchodkového piliera budú sporiteľov a zamestnávateľov motivovať k sporeniu na dôchodok. Popritom sa ďalej rozhodli peniaze sporiteľov v tomto systéme významne strážiť.

Preto ho jednak prísne regulujú, ako aj obmedzujú. Náklady doplnkových dôchodkových spoločností na tieto úkony významne prevyšujú náklady pri spravovaní napríklad štandardných podielových fondov. Výška poplatkov za správu sa preto odvíja jednak od týchto nákladov, ako aj od samotnej veľkosti spravovaného kapitálu. Logicky, ak by súčasný "biznis" spravovania peňazí v treťom pilieri bol taký lukratívny, nahrnuli by sa do tohto priestoru aj iní renomovaní správcovia. Je totiž aj napriek zdaniu uzavretosti otvorený (treba však splniť stanovené kritériá). To sa však v ostatnom čase určite nedialo.

Aj napriek vysokým nákladom doplnkové dôchodkové spoločnosti môžu priniesť hodnotu. Zhodnotenie najväčšieho fondu DDS Tatra banky a jej predchodcov dosiahlo od vzniku (rok 1998) 51 percent (po odrátaní poplatkov). Vyvodzovanie záverov z výsledkov niekoľkých posledných rokov významne ovplyvnených negatívami finančnej krízy jednoducho neobstojí. Rastúcou veľkosťou tretieho piliera je ďalej rozumné očakávať postupné znižovanie fixných nákladov správcov, a tým aj znižovanie poplatkov za jeho správu.

Neustále zneisťovanie osudu druhého a tretieho dôchodkového piliera, ktoré zažívame v posledných rokoch, prudko znižuje potenciál úspešnosti projektu v budúcnosti. Zrušenie výhod poskytovaných sporiteľom v treťom pilieri jednoznačne poškodzuje takmer 750-tisíc súčasných účastníkov doplnkového dôchodkového sporenia, ktorí v čase vstupu očakávali zotrvanie sľúbených podmienok do budúcnosti.
Marek Prokopec, Tatra Asset Management

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
05. máj 2024 11:30