StoryEditor

Quo vadis, kapitálový trh?

30.03.2010, 00:00

Verejnosť z oblasti kapitálového trhu sa včera v Bratislave zišla na odbornom podujatí, ktoré bolo venované téme oživenia tejto časti finančného trhu. Dôvody, prečo tento trh už dlhoročne živorí, sú známe. Otázkou je, či všetci tí, ktorí sa mali pričiniť o jeho rozvoj, urobili to, čo urobiť mali. Je to aj otázka pre štát ako taký, reprezentovaný orgánmi verejnej moci, či už vládou alebo parlamentom.

Úloha štátu v tejto oblasti sa sústreďuje v dvoch základných oblastiach, ekonomickej a legislatívno-regulačnej. Pokiaľ ide o ekonomické predpoklady rozvoja kapitálového trhu na Slovensku, vláda spolu so všetkými zložkami spoločnosti docielia vstup do eurozóny, čím odpadla aj posledná bariéra prieniku kapitálu medzi Slovenskom a ďalšími krajinami, ktoré patria do eurosystému. Štát výrazne dopomohol vlastnými ekonomickými silami ku vzniku potrebnej infraštruktúry tohto trhu, či už pri zakladaní Burzy cenných papierov v Bratislave, a. s., alebo dnes už Centrálneho depozitára cenných papierov SR, a. s. Štát tiež významne prispieva k akému - takému obchodovaniu na verejnom trhu, pretože prakticky viac ako 90 % všetkých obchodov na burze tvoria obchody so štátnymi dlhopismi.

V oblasti legislatívnej nemá štát voči kapitálovému trhu na Slovensku žiaden nevysporiadaný dlh. Legislatívne prostredie je štandardné a porovnateľné s akoukoľvek inou krajinou eurozóny. Legislatíva je nikdy nekončiaci príbeh, preto neustále prebieha proces aproximácie práva EÚ do slovenského právneho poriadku.
Regulačná rovina je tiež veľmi významnou súčasťou rámca kapitálového trhu. Národná banka Slovenska dnes vykonáva integrovaný dohľad nad celým slovenským finančným trhom, čo zefektívňuje činnosti v tejto oblasti.

O oživení kapitálového trhu na Slovensku bude možné hovoriť vtedy, keď privátny sektor pochopí, že tento trh je tu pre neho a že ho môže využívať pri získaní zdrojov na rozvoj svojich podnikateľských aktivít. To je už však téma pre súkromný sektor, ktorý začína tam, kde štátny sektor končí, a naopak, končí tam, kde štátny sektor začína. Rozvoj tohto trhu je už v rukách, ktoré nepatria štátu.

František Palko
Autor je štátny tajomník MF SR

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. máj 2024 02:39