StoryEditor

Penzijná reforma: otvorme oči, je čas

26.05.2010, 00:00

Aj keď by sa mohlo zdať, že europroblémy a dvojaké občianstvo Maďarov sú jediné témy, ktoré si zaslúžia pozornosť, nie je to tak. Budúca vláda bude musieť povýšiť aj tému penzijného systému medzi tie ťažiskové. Keď sa spomenie reforma penzijného systému, zvrtne sa to len na otázku predĺženia veku odchodu do dôchodku, prípadne sa ešte spomenie niekedy aj zoptimalizovanie nastavenia valorizačného mechanizmu.

Zďaleka tie dva body nevypĺňajú skutočný tematický okruh - nutnosť reformy penzijného systému. Je potrebné opäť zodpovedať napríklad otázku, čo s predčasnými dôchodkami a či je správne poberať dôchodok aj plat zároveň. Odpovede na tieto otázky sa netýkajú len samotného penzijného systému, ale aj trhu práce a tiež vplyvu na verejné financie. Dnes poberá viac ako 130-tisíc ľudí dôchodky aj mzdy, pretože naďalej pracujú. Zhruba viac ako 320 000-tisíc ľudí v produktívnom veku je dnes bez práce na dávkach v nezamestnanosti. Je jasné, že nemožno predpokladať vyriešenie nezamestnanosti len tým, že by dôchodcovia mali uvoľniť pracovné miesta nezamestnaným. Už aj preto, že štruktúra vzdelania a pracovných skúseností tých, ktorí sa ocitli bez práce, nezodpovedá vo väčšine tým pracovným miestam, ktoré sú obsadené dôchodcami. Po zarátaní štrukturálnej miery nezamestnanosti by sme však mohli celkom seriózne hovoriť, že táto "personálna výmena" tam, kde by to bolo možné, by zaznamenala zníženie miery nezamestnanosti zhruba o 0,7 percentuálneho bodu, čo už nie je maličkosť, pretože išlo by takmer o 20-tisíc ľudí, ktorí by si mohli takto nájsť prácu a štát by ušetril na vyplácaní dávok v nezamestnanosti na iné zmysluplnejšie účely.

Ďalšou dôležitou otázkou je, či rozhodnutie mzda alebo dôchodok je namieste. Myslím si, že rozhodne áno. Dôchodok má slúžiť ako istá kompenzácia za to, že človek ide po produktívnom pracovnom období odpočívať a prichádza tak o mzdu. Ak však naďalej pracuje, pričom poberá aj dôchodok aj mzdu, stráca sa zmysel výplaty dôchodku. A šľahačkou na torte je fakt, že túto možnosť využívajú aj tí, ktorí sa rozhodnú odísť do predčasného dôchodku a naďalej pracujú, pričom do dôchodku vôbec ešte nenastúpili, pričom si príjem popri mzde zlepšujú starobnými dôchodkami. Ide zhruba o 30 000 ľudí.

Ak niekto zatvára oči pred problémami, vôbec to neznamená, že tie problémy nie sú, ony zostávajú, len z roka na rok sú masívnejšie. Už je čas ich otvoriť.
Autor je štátny tajomník ministerstva financií

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. máj 2024 04:19