StoryEditor

Rozhodlo národné cítenie

29.01.2013, 23:00

Miloš Zeman. Tak znie meno historicky prvého prezidenta Českej republiky, ktorého si zvolila v priamej voľbe česká verejnosť. Až 2 717 405 ľudí vhodilo v druhom kole do volebných urien hlas so Zemanovým menom, zatiaľ čo jeho finálového súpera Karla Schwarzenberga podporilo len 45,2 percenta. Ide tak až o nečakane jasné víťazstvo, najmä v porovnaní s ani nie jednopercentným rozdielom v prvom kole. Volebná účasť bola aj na české pomery veľmi slušná, v druhom kole hlasovalo približne 60 percent občanov oprávnených voliť. Či bola voľba správna, ukáže až čas. Otázkou je, čím sa vo svojej funkcii bude Miloš Zeman prezentovať a kam a akým spôsobom bude smerovať.

Čo rozhodlo?
Zemana katapultovalo na Pražský hrad hneď viac faktorov. V prvom rade to bolo národné cítenie. Väčšina voličov totiž "ocenila", že Miloš Zeman žil a žije v Českej republike (a predtým v Československu) celý svoj život, zatiaľ čo jeho finálový protikandidát Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas, knieža zo Schwarzenbergu, vojvoda krumlovský, gróf zo Sulzu a zemský gŕof klettgavský vlastní dva pasy -- český a švajčiarsky, pričom veľkú časť svojho života prežil v zahraničí. Knieža si však u ľudí "zavaril" predovšetkým svojimi výrokmi o Benešových dekrétoch a slovami, že by podľa súčasného práva bol niekdajší československý prezident Eduard Beneš s vtedajšou vládou súdený na súde v Haagu za zločiny proti ľudskosti. Knieža si tak voľby prehral z veľkej časti sám.

Čo je však potrebné oceniť u Zemanovho súpera, Schwarzenberg a jeho tím sa v kampani nedopustili žiadnych viditeľných "podpásoviek", zatiaľ čo Zemanovu kampaň niektoré české média označujú za lživú a neštítiacu sa ničoho. Pravdou je, že Zemanov tím pred druhým kolom "vypustil" pár mylných informácií, za ktoré sa následne budúci pán Pražského hradu ospravedlňoval. Ťažko povedať, či išlo o úmysel, alebo len o chybu, ako u novinárskeho eléva, ktorý si neoverí informáciu vo viacerých zdrojoch, ale "sadne na lep" hneď tomu prvému. To by však na druhej strane bolo tiež veľmi zaujímavé zistenie. Práve Zeman totiž vždy rád chytal za slovo a opravoval so svojím "charakteristickým lišiackym úškrnom" novinárov a ekonomických analytikov.

Vojna s médiami
Ďalej je tu kapitola s veľkým K -- Zeman a médiá. Večný súboj, mnoho ráz na ostrie noža. V mnohých českých médiách to bolo opäť cítiť v niektorých článkoch a komentároch, ktoré vyznievali v prospech kniežaťa. A Zeman to nezabudol zdôrazniť ani v sobotňajšom večernom exkluzívnom rozhovore pre Českú televíziu. Práve podpora Karla Schwarzenberga zo strany niektorých českých médií Zemanovi paradoxne pomohla k víťazstvu. A vyzerá to tak, že vzťah medzi médiami a Zemanom sa len tak nezmení.

České médiá podľa novozvoleného prezidenta "viedli dotieravú, manipulatívnu a nechutnú mediálnu masáž". S trochou zveličenia by sa dalo povedať, že vzťah médiá verzus Zeman sa ukázali aj pred samotným rozhovorom, keď Miloš Zeman sa v štúdiu ČT potkol a zastavil ho až stolík s kreslom. S trochou škodoradosti sa to dá považovať za úsmevné. Zemanovi sa nič nestalo, no zároveň ako by v tom bola určitá symbolika či irónia osudu.

Dolný milión
Zemanovi zrejme nahrala aj rozhorčenosť Čechov z politiky ako takej a z vlády Petra Nečasa, ktorej členom je aj Schwarzenberg. Zemanovi totiž verí mnoho ľudí, ktorí patria skôr medzi menej majetných, k takzvanej strednej vrstve a nemôžu si príliš "vyhadzovať z kopýtka". Vo voľbách sa určite prejavila aj rastúca nezamestnanosť. Zeman sám po svojom víťazstve zdôraznil, že chce byť prezidentom všetkých, ale predovšetkým "dolných desiatich miliónov". Ľavicovejšie zmýšľanie nepochybne zohralo svoju úlohu.
Česi navyše už zrejme zabudli na často kritizovanú opozičnú zmluvu, ktorú pred 15 rokmi podpisovali šéfovia dvoch najsilnejších parlamentných strán ODS a ČSSD, Václav Klaus a Miloš Zeman. Títo páni si teraz "dajú tak trochu repete". Tentoraz však nepôjde o podpis zmluvy o neútočení. Klaus odovzdá Zemanovi kľúče od Pražského hradu. Klaus navyše nebude musieť emigrovať, o čom by podľa svojich slov uvažoval v prípade Schwarzenbergovho víťazstva.

Otázniky nad Hradom
Otázniky teraz visia nad tým, akým politickým smerom sa Zeman vydá a s akými právomocami, akým tímom spolupracovníkov sa obklopí, prípadne kto mu bude našepkávať. On sám chce byť podľa svojich slov nestranícky. Navyše chce ľuďom vrátiť dôveru v politiku a politikov, aby v nasledujúcich voľbách hlasovalo aj zvyšných 40 percent občanov, ktorí teraz zostali doma. K tomu však bude musieť prispieť aj Zeman, ktorý by sa mal naučiť krotiť svoje značné ego, obmedziť svoju aroganciu a naučiť sa aj potrebnej štipke pokory.

Ťažko povedať, aké budú budúce prezidentské voľby. Rozhodne by bolo žiaduce vyhnúť sa nedávnym ústavným sťažnostiam, trestným oznámeniam a ostrým, prípadne lživým protikampaniam. Potenciálnych kandidátov na prezidenta by mali tiež merať rovnakým metrom. Nie je práve spravodlivé, že niektorým uchádzačom o prezidentský post stačí nominácia od poslancov a iní musia nazbierať 50-tisíc podpisov medzi občanmi. Keď priama voľba, tak so všetkým. Vzhľadom na to, ako narýchlo bola priama voľba prezidenta ustanovená a v akej politickej a ekonomickej situácii uskutočnená, domnievam sa, že Česká republika na ňu ešte nebola príliš zrelá.

Kto je Tomáš Králíček
Vyštudoval český jazyk a históriu na Pedagogickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. V médiách začal pracovať už počas štúdia na strednej škole. Pôsobil vo viacerých významných českých denníkoch ako Telegraf, Slovo, Lidové noviny, ČTI, Právo, Hospodářské noviny a denník E15. Bol zástupcom šéfredaktora v denníku Metro a vedúcim ekonomickej redakcie internetového portálu Hospodářských novín ihned.cz. V súčasnosti pôsobí ako nezávislý publicista.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 17:10