StoryEditor

Peter Tkačenko: Svet podľa Fica

19.12.2014, 11:36

Slovákom sa môže znova uľaviť, na čele vlády majú vskutku výnimočného človeka. Nielenže je schopný zahedžovať ceny ropy (dnes by sa taký Moskve hodil), zabezpečiť, že Slovenska sa kríza nedotkne, a poskytnúť ľuďom istoty, dnes sa mu podarilo obohatiť teóriu vyjednávania o novú kapitolu. Na raňajšej tlačovke v Bruseli totiž o sankciách voči Rusku povedal, že „sankcie mali niečo vyriešiť, pričom ich účelom nebolo ublížiť obyvateľom Ruskej federácie alebo ju ako takú poškodiť“.

Priemerne vzdelaný komentátor si musí položiť otázku: Ak nemajú sankcie ublížiť, načo potom sú? S dávkou irónie azda možno poznamenať, že vo Svete podľa Fica majú sankcie Putinovi podržať dvere, uvariť kávu a takto docieliť zmenu ruského postoja.

V tomto kontexte dávajú zmysel aj dávnejšie slová, že sa zo sankcií smeje (či sa smeje dodnes, úrad vlády nepotvrdil).
Je to banálne, ale ak to nie je jasné v premiérskej hlave, treba to napísať: Spôsobiť Rusku hospodárske škody, pravdaže, nie je konečným cieľom sankcií, je to len prostriedok.

Prostriedok, ako dať zadubenému medveďovi najavo, že jeho rozmach je založený na obchode s bohatými krajinami, ktoré mu dodávajú iPhony, mercedesy, doláre a technológie. Že ruská ekonomika postavená na primitívnom vývoze surovín po vytrhnutí zo siete globálneho obchodu a finančného systému nemôže dýchať.

A že návrat k slnečným dňom je podmienený dodržiavaním aspoň elementárnych zásad spolužitia: Neukrajovať susedom z územia, nevyvolávať u nich nestabilitu až vojnu len preto, že si dovolili rozhodnutie nebyť už jeho protektorátom.

Samozrejme, Putin sa ohnúť nemusí, ale v tom prípade mu zostáva zmieriť sa s tým, že svojich občanov oberie o prosperitu a v slušných kruhoch urobí zo svojej krajiny vyvrheľa.

Rukolapne povedané, môžeme si vybrať dvoch interpretácií: Predseda vlády bez škandálov buď naozaj nechápe, že ekonomické sankcie majú za cieľ ekonomicky poškodiť adresáta a tak ho motivovať/nútiť ku korekcii správania, alebo to vie, ale zlomyseľne zavádza až klame.

V prvom prípade možno dôvodne polemizovať o jeho intelekte. Druhá alternatíva znamená, že je regulárnym trójskym koňom Kremľa. Ťažko povedať, čo je horšie. 

 

01 - Modified: 2007-01-28 10:25:00 - Feat.: 0 - Title: Kadima postaví do prezidentského súboja Šimona Peresa
01 - Modified: 2024-05-02 19:15:57 - Feat.: - Title: Srbský parlament potvrdil novú vládu. Na niektorých ministrov sú uvalené sankcie, majú vzťahy s Ruskom 02 - Modified: 2024-05-02 09:16:34 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko uzavrú dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-05-02 11:44:36 - Feat.: - Title: Sulík v Dubaji varil halušky, teraz štafetu preberá Dankovo ministerstvo. Osaka má byť ešte drahšia 04 - Modified: 2024-04-29 09:10:23 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov brzdí administratíva. Vláda sa bude snažiť uprosiť eurokomisiu, tvrdia analytici 05 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
03. máj 2024 00:16