Radko KurucMarek Kmeť
StoryEditor

Hazard v novom obleku

24.01.2018, 23:00

Predošlá novela zákona o hazardných hrách zásadne pritvrdila podmienky pre fungovanie sektora hazardu. Niektoré z prijatých opatrení už prinášajú ovocie.

Prísnejšou reguláciou hracích automatov, platnou od začiatku roka, sa nám podarilo odstrániť tieto zariadenia z krčiem, barov a podobných prevádzok. Automaty sa tak presunuli tam, kam patria – do herní. Výsledkom je, že počet miest, kde sa možno dostať do kontaktu s automatmi, sa medziročne znížil o vyše 60 percent. Reálne to predstavuje pokles o vyše 2 600 prevádzok.

Zúžili sa tiež možnosti pre umiestnenie herní, zakázaný bol aj vstup do herní osobám mladším ako 18 rokov. Od budúceho roka po aktivovaní registra vylúčených osôb k nim pribudnú aj poberatelia pomoci v hmotnej núdzi, vysokoškoláci štipendisti a patologickí hráči.

Napriek pomerne čerstvým zmenám ministerstvo onedlho predloží na pripomienkovanie úplne nový zákon o hazardných hrách. Spomínané opatrenia z predošlej legislatívy, samozrejme, nezrušíme. Navrhnúť však chceme zásadné koncepčné zmeny.

Tento sektor sa tiež mení pod vplyvom technologického vývoja. Zjednodušene, čoraz viac hráčov je online. Akceleráciu tohto trendu by mala reflektovať aj samotná legislatíva. Preto sa najvýraznejšie zmeny týkajú práve online hazardných hier.

V mnohých prípadoch sme sa nesnažili vymyslieť koleso, ale inšpirovali sme sa dobrou a fungujúcou praxou v zahraničí. Návrh obsahuje možnosť licencovať a kontrolovať prevádzkovateľov online stávkových hier, internetovej herne či e-kasína. Zároveň chceme zjednodušiť získanie licencie serióznym zahraničným firmám. Ak sa nový subjekt rozhodne kúpiť si licenciu, bude podliehať prísnemu dozoru a na rozdiel od súčasnosti bude na Slovensku platiť príslušné odvody. Na nelicencované subjekty sa pritom naďalej bude uplatňovať blokácia, ktorú vlani úspešne rozbehla Finančná správa.

Nové opatrenia však navrhujeme aj pre herne. Plánujeme napríklad obmedziť ich prevádzkové hodiny a rozšíriť kompetencie miest a obcí v prípade umiestnenia herní.

Tiež chceme ešte viac zefektívniť dozor nad sektorom hazardných hier, na ktorý by mala dohliadať nová špecializovaná inštitúcia. Dobrou správou pre daňových poplatníkov je, že nebudú znášať náklady, ktoré si vyžaduje dozor nad hazardom. Inštitúcia bude financovaná z príspevkov samotných prevádzkovateľov.

Hazardu sme teda ušili nový oblek v podobe nového zákona. Dýchať sa mu v ňom však ľahšie nebude.

Autor je štátny tajomník Ministerstva financií Slovenskej republiky.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
05. máj 2024 12:14