archív SAV
StoryEditor

Slovenská akadémia vied v prechode

25.04.2018, 00:00

Prechod v živote človeka je chápaný ako vek, keď začne strácať svoj mladistvý elán. Týka sa to aj SAV? Pretože SAV je momentálne v prechode, asi najvýznamnejšom od roku 1989.

Prvého januára 2018 nadobudol platnosť zákon o verejnej výskumnej inštitúcii a 1. júla 2018 nadobudne účinnosť. SAV je v medzičase, mení sa zo štátnej rozpočtovej na verejnoprávnu inštitúciu. Navyše, do 31. marca 2018 sme museli predložiť konečný zoznam vedeckých inštitúcií pôsobiacich v SAV. Dôležitý bol nielen ich zoznam, ale aj majetkové pomery. Zákon mení vedecké ústavy SAV zo správcov štátneho majetku na majiteľov. Nehnuteľný majetok získaný od štátu nemôže ústavom SAV slúžiť na riešenie ich finančných problémov. V zákone sú zapracované silné poistky proti prípadným obchodom s nehnuteľným majetkom. Na druhej strane, ústavy SAV majú možnosť vstupovať do obchodných spoločností so svojím duševným vlastníctvom. Príkladom je Ústav organickej chémie a biochémie Akadémie vied Českej republiky, ktorý významne profituje z predaja licencií a prináša podstatnú časť príjmov pre akadémiu. Podľa nového zákona sa riaditelia ústavov SAV stávajú v pravom slova zmysle manažérmi zodpovednými za budúcnosť ústavov.


Akreditácia ústavov SAV medzinárodným panelom expertov v nedávnej minulosti bola jedna z predprípravných fáz tohto prechodu. Aj keď bola „iba predprípravná“, pre nasledujúce rozhodovanie bola kľúčová. Išlo najmä o to, aby jednotlivé ústavy SAV získali objektívne hodnotenie ich postavenia v Európskom výskumnom priestore, aby dostali nezávislý názor na svoju životaschopnosť a udržateľnosť ich pôsobenia v konkurenčných podmienkach. Aj na základe tohto hodnotenia a odporúčaní sa mnohé ústavy SAV rozhodli vytvoriť väčšie vedecké celky. Kým akreditačným procesom prešlo 57 nezávislých ústavov SAV, dnes ich bolo do registra navrhnutých 45. V predošlom období mala SAV 10 špecializovaných a servisných pracovísk, dnes má len jedno.

Cieľom všetkých zmien je nastúpenie SAV na trajektóriu vyššej kvality, aby sa SAV ešte významnejšie priblížila k európskej a svetovej špičke pri zachovaní kultúrnych a spoločenských potrieb spoločnosti.

Teda SAV, aj keď je v prechode, nestráca mladistvý elán. Naopak, prechod SAV na vedecké výskumné inštitúcie je novým začiatkom, dávajúcim možnosť priblížiť SAV k najvyspelejším inštitúciám vo svete.

P. S.: Nový zákon je naozaj obrovskou príležitosťou. Ale ani najlepší zákon na svete nezabezpečí sám osebe kvalitu. Tá bude vždy len a len vo vedcoch, v tvorivých profesionáloch, hodných tohto mena.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 13:31