kancelária, biznis, poradaDreamstime
StoryEditor

Navzájom sa počúvať

17.09.2020, 00:00
Úlohou politikov je vyhrať voľby. Spoluzodpovednosť pri nastavovaní dôležitých zmien sa však týka nás všetkých.

Posledné mesiace so sebou priniesli zemetrasenie, ktorého silu a nepredvídateľnosť pocítili všetci. Od najvyšších politických špičiek až po bežného občana, od priemyselných gigantov až po najmenších podnikateľov. Nová vláda na začiatku cesty, každodenná neistota a približujúca sa ekonomická kríza. Tak by sa dal v skratke opísať prvý polrok.

Úspešní biznismeni hovoria, že každá kríza a neistota so sebou prinášajú nové príležitosti, len ich treba objaviť a premeniť na pozitívnu zmenu. V mesiacoch plných nepretržitej práce a nových situácií sme v dialógu so zástupcami štátu identifikovali príležitosť posilniť schopnosť navzájom sa počúvať.


Ako pozitívny príklad uvediem diskusiu o zavedení slovenského modelu stáleho kurzarbeitu. Pred vypustením legislatívneho zámeru sa zástupcovia štátnej správy s nami opakovane stretli na viacerých verejných rokovaniach. Dostali sme tak príležitosť byť pri tvorbe materiálu od samotného začiatku. Výsledkom je kvalitný legislatívny zámer a dobrá správa pre Slovensko, že v budúcnosti budeme na krízu pripravení omnoho lepšie.

Ekonomika sa vraj nesmelo prebúdza, no ani druhá vlna pandémie nespí. Niektorým firmám sa darí aj naďalej, iné pokračujú značne oslabené a sú aj také, ktoré sú, žiaľ, na pokraji krachu. Bez ohľadu na aktuálnu situáciu, rozprávať sa a počúvať na tému posilnenia konkurenčnej schopnosti našej krajiny je vždy žiaduce.

Okamžitou témou na rozhovor širokého spektra odborníkov by mal byť národný plán obnovy, ktorý bude kľúčovým strategickým dokumentom najbližších rokov. Vidíme však aj ďalšie témy. Čaká nás rozsiahla debata o všeobecnom daňovom programe na podporu investícií, ktorý by zahŕňal superodpočet investícií presahujúcich rozsah bežného investovania za posledné tri roky. Veríme, že aj tu budeme vypočutí. Dúfame, že sa spoločne s vládou dopracujeme k výsledku, ktorý podnikateľov aj v týchto zložitých časoch podporí v odvahe investovať a byť tak silnejšími hráčmi na trhu doma a najmä v zahraničí. Rovnako dôležité je podporiť duálne vzdelávanie, aby nám naša dôležitá reforma odborného školstva prekonala i tieto ťažké roky.

Úlohou politikov je vyhrať voľby. Spoluzodpovednosť pri rozhodovaní a nastavovaní dôležitých zmien sa však týka nás všetkých. Veríme, že príležitostí na konštruktívny dialóg bude čoraz viac. V blízkej i vo vzdialenejšej budúcnosti, bez ohľadu na zloženie vlády. Navzájom sa počúvať je dobrým riešením pre našu krajinu.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
28. apríl 2024 09:05