Bratislavský Volkswagen už od minulého roka duálne vzdeláva stredoškolákov.Peter Mayer
StoryEditor

Na cestu do ďalšieho levelu potrebujeme ľudí

23.11.2020, 23:00
Naše limity brzdí radikálna prevaha študentov humanitných smerov.

Nálepkovanie Slovenska pojmom „výrobná dielňa“ sa zástupcom priemyslu nepočúva dobre. Už dnes naprieč odvetviami existujú slovenské firmy s kvalitným interným výskumom a vývojom. O niečo ťažšiu pozíciu majú v tomto smere, paradoxne, veľké zahraničné koncerny. Dostať od matky zelenú nielen v oblasti výroby, ale aj v oblasti výskumu a vývoja je momentálne za hranicou kondície Slovenska.

Samozrejme, každá investícia, ktorá príde, našu krajinu obohatí a posunie vpred. Vznikajú vďaka nej pracovné miesta, zvyšuje konkurenciu na trhu práce a posilňuje hospodárstvo. Ak chceme viac, ak sa chceme od statusu výrobnej veľmoci posunúť do levelu vývoja a výskumu, musíme zadefinovať oblasti, na ktorých by sme mali spoločne a dlhodobo pracovať. Firmy a štát bok po boku.


Nedostatok výskumno-vývojových pracovníkov
Základným problémom výskumu a vývoja na Slovensku je nedostatok výskumno-vývojových pracovníkov. Naše limity brzdí radikálna prevaha študentov humanitných smerov. Ak chceme tvoriť hodnoty, ktoré poženú naše HDP a životnú úroveň vyššie, musíme tento pomer zmeniť v prospech absolventov technických odborov, ktorých Slovensko ako priemyselná krajina nutne potrebuje.

Superodpočet ako riešenie
Začať by sme preto mali hĺbkovou reformou vzdelávania. Na základných školách je potrebné posilniť a skvalitniť kariérne poradenstvo, vnášať informácie o kariére do vyučovacích predmetov, posilňovať kontakt so zamestnávateľmi. Tieto zmeny by mali na úrovni stredných škôl plynulo prejsť do výraznejšej podpory podnikových škôl, ktorých zriaďovateľmi sú významní zamestnávatelia v priemysle. V oblasti vysokoškolského vzdelávania by sme mali začať zmenou systému vyhodnocovania kvality vzdelávania a prípravy tak, aby na jeho základe bolo nastavené financovanie. Pokračovať musíme v podpore spolupráce medzi akademickým prostredím a podnikateľským sektorom.


No a v neposlednom rade treba rozšíriť podporu priamo na mladých výskumno-vývojových pracovníkov. Jednou z možností je forma superodpočtu vo výške 250 percent mzdových nákladov na pracovníka do 35 rokov minimálne na tri roky.

Ambície zadefinované máme, plán, ako ich naplniť, tiež. Jediné, čo nám chýba, je odvaha vybrať sa na dlhú cestu, ktorá nebude jednoduchá, ale na jej konci nás čaká Slovensko, aké si všetci želáme.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 20:13